Urmărește emisiunea live


Porumb congelat, infestat. Au murit 9 oameni. E vândut și în România, UPDATE

Dieta cu porumb
Dieta cu porumb

La nivel european a fost declanșată o alertă sanitară, după ce 9 persoane au decedat în urma infecției cu listeria, anunță Autoritatea europeană pentru siguranţă alimentară. La originea infecțiilor se află consumul de porumb congelat provenit de la o fabrică din Ungaria. 

În total, au fost raportate 47 de cazuri de îmbolnăvire, dintre care 9 decese, după consumul de porumb congelat infestat cu listeria. Îmbolnăvirile se înregistrează în cinci state europene: Marea Britanie, Austria Danemarca, Finlanda şi Suedia. 

Sursa contaminării: o fabrică din Ungaria

Potrivit presei internaționale, sursa contaminării este o fabrică de ambalare a porumbului din Ungaria. Inițial s-a crezut că e vorba doar despre porumbul congelat care ar fi infestat, dar s-a dovedit ca în 2016 şi 2017 aceeași bacterie a fost descoperită şi la alte legume congelate de la aceeaşi fabrică.

La sfârşitul lunii trecute, autorităţile sanitare din Ungaria au decis să interzică importul de legume congelate ale fabricii în cauză.

Specialiştii recomandă ca înainte de a consuma legume şi fructe congelate să le fierbem, pentru a evita contaminarea cu astfel de bacterii.

Listerioza este o infecție severă, provocată de consumul unor alimente contaminate cu bacteria Listeria monocytogenes.

Noi cazuri provocate de porumbul congelat pot apărea în perioada următoare, pentru că incubația listeriozei este de 70 de zile.

Oricine se poate infecta cu listeria, însă în cazul persoanelor cu imunitate slăbită (copii, vârstnici, pacienți cu boli cronice) riscul este major. Listerioza poate reprezenta un pericol redutabil pentru femeile însărcinate și pentru făt.

Situația în România - UPDATE

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) spune că, potrivit europafm.ro, România nu figurează pe lista de distribuție a porumbului congelat contaminat cu Listeria monocytogenes, produs în Ungaria.

După ce ANSVSA a spus că în România nu este comercializat, compania Greenyard a confirmat că aceste se vinde și pe teritoriul țării noastre, potrivit antena3.ro.

Aproximativ 4% din porumbul importat provine de la fabrica din Ungaria.

Acesta va fi retras de la vânzare, pentru verificări.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel