Portavionul George H.W. Bush în prima linie a campaniei SUA împotriva ISIS

Forțele prezente pe un portavion american desfășurat în estul Mediteranei și implicat în campania antijihadistă sunt pregătite să apere aliații SUA în Siria, a indicat un ofițer american de rang înalt, citat de AFP.

Portavionul USS George H.W. Bush se află în prima linie a campaniei aeriene a SUA în Siria și Irakul vecin, în principal împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. Dar, uneori, a vizat poziții ale regimului sirian și ale aliaților acestuia atunci când aceste forțe ar fi putut provoca pierderi semnificative grupărilor combatante sprijinite de Washington.

Vasul lung de 330 de metri transportă între 70 și 90 de avioane de luptă F-18, utilizate în atacurile aeriene împotriva jihadiștilor în fiefurile lor din Raqqa, în Siria, și din Mosul, în Irak, precum și în alte regiuni ale celor două țări.

Marea majoritate a celor 1.600 de misiuni de zbor în ultimele cinci luni au vizat Statul Islamic în Irak și în Siria, a indicat luni presei James McCall, un comandant aflat la bordul portavionului, ancorat în largul orașului Haifa în prima vizită a unei astfel de nave în Israel în ultimii 17 ani.

Un număr mic de lovituri aeriene au vizat aliați ai regimului sirian, a adăugat el, citat de AFP, recunoscând că un avion sirian a fost doborât la 18 iunie de unul american.

Comandantul USS George H.W. Bush a recunoscut existența unor "tensiuni puternice cu forțele proregim" în Siria. "Noi încercăm să apărăm forțele coaliției pe teren", a spus el în continuare.

Acesta este portavionul care în aprilie a lansat 59 de rachete Tomahawk asupra unei baze aeriene siriene de unde — potrivit Washingtonului — regimul a efectuat un atac chimic împotriva unei localități controlate de rebeli.

La rândul său, comandantul portavionului, Will Penningtonm, a afirmat că forțele sale au jucat un rol crucial în lupta pentru eliberarea orașului Mosul de sub controlul jihadiștilor, încolțiți în prezent într-un sector al orașului vechi, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel