Poroșenko vrea să scoată Ucraina din CSI

Președintele ucrainean a anunțat că are în vedere distanțarea față de Rusia, având în vedere relațiile tensionate dintre cele două țări, de la ocuparea Crimeii până în prezent.

Petro Poroșenko, președintele Ucrainei, îndeamnă guvernul de la Kiev să înainteze parlamentului național o propunere vizând retragerea completă a țării sale din Comunitatea Statelor Independente (CSI), la care Ucraina este membru asociat începând din 1991, de la destrămarea Uniunii Sovietice.

CSI, o jucărie în mâna Moscovei

„Ucraina nu a fost niciodată un membru deplin al CSI, având în vedere lipsa de reacție a CSI de a denunța agresiunea Rusiei. De aceea, împreună cu guvernul vom formula o propunere cu privire la încheierea participării noastre în organele statutare ale CSI”, a declarat joi Poroșenko, cu prilejul unui forum consacrat securității regionale.

Pică și Tratatul de Prietenie

Poroșenko a adăugat că va prezenta parlamentului ucrainean un proiect de rezoluție cerând „terminarea imediată și unilaterală a acelor articole individuale ale Tratatului de Prietenie și Cooperare între Ucraina și Rusia care sunt incompatibile cu interesul național al Ucrainei și dreptul său la autoapărare”.

Costurile războiului civil

Ucraina se luptă cu separatiștii susținuți de Rusia în provinciile sale răsăritene Donețk și Luhansk începând din aprilie 2014, la scurt timp după ce Rusia a anexat peninsula Crimeea, teritoriu ucrainean care se bucura de o largă autonomie locală. Conflictul a costat peste 10.300 de morți și a cauzat refugierea a circa 1,6 milioane de persoane.

Moldova rămâne în CSI

Ucraina a fost membru fondator al CSI în 1991, însă a rămas la statutul de țară asociată deoarece nu a ratificat niciodată aderarea. Membrii actuali cu drepturi depline ai CSI sunt Rusia și alte opt foste republici unionale sovietice - Armenia, Azerbaijan, Bielorusia, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Moldova, Tajikistan și Uzbekistan. Georgia a părăsit CSI după intervenția militară rusească din 2008.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel