Pompeo efectuează o vizită surpriză la Bruxelles pentru discuţii cu UE asupra Iranului

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, efectuează o vizită la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii Uniunii Europene despre Iran, o vizită care nu figura pe agenda sa oficială şi care apare într-un moment de noi tensiuni cu Republica Islamică, transmite EFE.

În declaraţii pentru jurnaliştii care-l însoţesc pe Pompeo, un responsabil al Departamentului de Stat a explicat că, după Bruxelles, şeful diplomaţiei americane se va îndrepta spre Rusia.

Mike Pompeo trebuia luni să sosească la Moscova unde avea prevăzute o întâlnire cu personalul ambasadei americane în Rusia, discuţii cu antreprenori de top şi foşti elevi ai unui program de interschimb, precum şi participarea la o ceremonie în onoarea celor care au murit în luptele contra naziştilor din timpul celui De-al Doilea Război Mondial.

Toate aceste evenimente au fost anulate pentru a face loc vizitei lui Pompeo la Bruxelles, de unde acesta va pleca spre Soci, o staţiune balneară rusească la Marea Neagră.

Acolo, secretarul de Stat american se va întâlni cu preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cu omologul său, Serghei Lavrov, pentru a discuta diferite teme: provocările din relaţia dintre cele două puteri, politicile de control al armamentului şi situaţia din Ucraina, Venezuela, Iran, Siria şi Coreea de Nord.

Neaşteptata vizită a lui Pompeo la Bruxelles intervine într-un moment deosebit de sensibil pentru acordul nuclear semnat în 2015 de Iran, UE, Rusia, China, Regatul Unit, Franţa, Germania şi SUA, această din urmă ţară retrăgându-se în mod unilateral din cadrul înţelegerii în urmă cu un an şi reintroducând sancţiunile economice împotriva Teheranului.

La împlinirea unui an de la retragerea SUA, Iranul le-a dat miercuri un termen de două luni celorlalţi semnatari ai acordului pentru a-şi pune în aplicare promisiunile de a proteja sectoarele bancar şi petrolier împotriva sancţiunilor americane, în caz contrar Republica Islamică ameninţând să renunţe la angajamentele luate în cadrul acordului.

UE a adoptat o serie de măsuri pentru contracararea sancţiunilor impuse Iranului anul trecut de către Statele Unite cu obiectivul de a izola economic această ţară. Cu toate acestea, aceste iniţiative europene nu s-au dovedit încă eficiente, notează EFE.

Tot cu obiectivul de a spori presiunea asupra Iranului, administraţia Trump a impus miercuri sancţiuni în ce priveşte exporturile iraniene de fier, oţel, aluminiu şi cupru, care se adaugă restricţiilor impuse altor numeroase sectoare, între care cel bancar şi cel petrolier.

Trump a renunţat la acordul nuclear în ciuda faptului că restul semnatarilor continuă să-l susţină şi că Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a certificat de 14 ori că Teheranul îşi îndeplineşte angajamentele luate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel