Poluare PLASTIC. Pericol pentru sănătate în aerul expirat

La nivel global, se produc anual circa 330 de milioane de tone de plastic, cantitate din care doar 14% se reciclează. S-a descoperit că o parte ajunge în aer și ne poate îmbolnăvi.

Plasticul este un material care se descompune natural în sute de ani, iar atunci când plastic se tocește sub acțiunea factorilor de mediu (raze soalare, vânt, valuri etc) se răspândește sub formă de fragmente mai mici de 5 milimetri care dăunează grav viețuitoarelor.

Deșeuri din plastic peste tot

În ultimii ani, oamenii de știință au identificat microfibre din plastic peste tot: în pământ, în apa de la robinet, în apa îmbuteliată, în bere și chiar în aerul pe care îl respirăm. Iar acest fapt a devenit îngrijorător pentru pericolul pe care îl ridică la adresa sănătății oamenilor.

Agricultura împrăștie microfibre din plastic

Se crede că fertilizatorii sunt sursa principală a fibrelor de plastic din aer. În multe țări din lume, mâlul semi-solid care rămâne după tratarea apelor reziduale menajere este utilizat ca îngrășământ pentru sol în agricultură.

Însă acest mâl conține microfibre din plastic provenite din unele produse cosmetice aruncate în toaletă și din fibrele textile care ajung în sistemul de canalizare după ce îmbrăcămintea din material sintetic este spălată la mașina de spălat.

Particulele pot fi absorbite în sânge

Acestea nu doar contaminează solul, ci odată ce mâlul este distribuit pe terenurile agricole și se usucă, o parte din microfibrele de plastic sunt purtate de vânt în atmosferă și inspirate inclusiv de oameni.

Nu se cunosc efectele expunerii oamenilor la aerul care conține microfibre din plastic deoarece problema nu a fost cunoscută până recent, însă medicii și oamenii de știință afirmă că dacă plasticul se descompune în fragmente de dimensiunea nanometrilor, el ar putea fi absorbit în sânge și ar trece prin organele interne.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel