Polonia, reformă justiție. UE, procedură de infringement împotriva Varșoviei

Comisia Europeana
Comisia Europeana

Comisia Europeană a lansat sâmbătă o procedură de infringement împotriva Poloniei după publicarea unei noi legi care, în opinia Bruxellesului, subminează independența tribunalelor de drept comun din această țară, relatează AFP.

"Comisia Europeana a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, printr-o scrisoare de confirmare oficială, în urma publicării în Monitorul Oficial polonez a legii privind organizarea instanțelor de drept comun vineri, 28 iulie", menționează aceasta într-un comunicat.

Executivul european a dat o lună termen Poloniei pentru a răspunde procedurii respective, care poate să conducă la sancțiuni financiare.

Actul normativ, care conferă ministrului justiției puterea de a numi și destitui președinții tribunalelor de drept comun, a fost promulgat marți de către președintele polonez Andrzej Duda. Este una din cele trei legi adoptate de legislativul polonez în cadrul unei controversate reforme judiciare, criticată atât de Uniunea Europeană, cât și de opoziție, în opinia cărora aceasta va afecta independența justiției.

Guvernul polonez 'nu va accepta nicio formă de șantaj din partea oficialilor UE' în legătură cu reforma justiției, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului, Rafal Bochenek, ca reacție la amenințările cu sancțiuni ale Bruxellesului, potrivit AFP, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel