Polonia. Manifestaţie împotriva pedofiliei din biserică

La Varşovia a avut loc duminică prima manifestaţie de denunţare a pedofiliei în cadrul Bisericii catolice din Polonia, o ţară ataşată în mod tradiţonal catolicismului, relatează AFP.

În jur de 200 de persoane au străbătut centrul capitalei, purtând pancarte pe care scris: 'Monseniore episcop, protejarea pedofililor este o infracţiune', 'Ne-am săturat de laşitatea clerului!' şi 'Pedofilii în închisoare!'. Manifestanţii purtau o hartă a Poloniei pe care oraşele şi satele unde au fost semnalate cazuri de pedofilie erau marcate cu crucifixe de culoare neagră. Ei s-au oprit în faţa a patru biserici, unde au fost citite mărturiilor unor victime. 'Protestăm pentru că Biserica rămâne pasivă şi nu face nimic împotriva celor responsabili de aceste crime', a declarat pentru AFP Marek Lisinki, de la organizaţia 'Nu vă fie frică', ce urmăreşte cazuri de pedofilie în interiorul Bisericii. 'Mult timp, acesta a fost un subiect tabu în Polonia', a adăugat Lisinki,el însuşi victima unui preot pedofil.

Manifestații în alte orașe

Adunări similare au avut loc duminică şi în alte oraşe, precum Poznan, unde săptămâna trecută un tribunal a confirmat condamnarea unei congregaţii religioase la plata unei despăgubiri record de 240.000 de euro victimei unui preot pedofil, o premieră în Polonia, în care această problemă a fost marginalizată până foarte recent. Subiectul suscită însă de ceva timp dezbateri, mult mai animate după apariţia pe marile ecrane, în urmă cu opt zile, a filmului 'Kler', care denunţă păcate cardinale ale Bisericii, de la pedofilie la acceptarea de bani de la credincioşi sau licitaţii trucate. În opt zile, filmul a atras aproape 2 milioane de spectatori, un record în această ţară cu 38 milioane de locuitori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel