Polonia îi răspunde lui Trump. Investiții masive în apărare

Noile intenții ale Poloniei de a-și dubla cheltuielile pentru apărare și a suplimenta cu 100.000 de militari efectivele sale armate par să fie, cel puțin pe hârtie, exact ceea ce au nevoie aliații NATO pentru a răspunde criticilor președintelui american Donald Trump conform cărora Europa nu plătește suficient pentru securitatea sa, comentează vineri Reuters.

Parțial ca răspuns la acțiunile Rusiei în estul Ucrainei vecine, 'Conceptul de apărare al Republicii Polone' vizează să permită Varșoviei să reziste oricărei posibile agresiuni ruse fără a fi nevoie să se bazeze atât de mult pe ajutorul a mii de soldați din SUA și alte state NATO aflați deja în Polonia.

Însă planul riscă să-i distanțeze pe aliații Poloniei, ar putea permite Rusiei să exploateze noile vulnerabilități și s-ar putea dovedi falimentar pentru Varșovia, susțin diplomați NATO, analiști din domeniul securității, dar și unele voci din guvernul și armata poloneze.

În doar 12 ani, Polonia va fi capabilă să se apere singură cu forțele sale armate, a afirmat ministrul apărării polonez, Antoni Macierewicz, în prezentarea noii strategii de apărare, în luna mai.

Autosuficiență? Cum? Este absolut nerealist. Chiar vrem să trimitem aliaților noștri din NATO semnalul că nu ne pasă de ei?, a declarat un oficial guvernamental polonez pentru Reuters.

La Bruxelles, Alianța Nord-Atlantică nu a comentat public acest subiect, dar în cadru privat mai mulți oficiali s-au arătat circumspecți. Nimeni nu poate opri o țară membră să se împuște în picior. Consecințele vor fi evidente atunci când cineva cade, a spus un oficial NATO.

Echipamente învechite

Forțele armate poloneze au suferit timp de decenii de pe urma investițiilor insuficiente, iar două treimi din dotarea armatei poloneze datează din perioada sovietică.

Guvernul de la Varșovia se așteaptă să semneze până la finalul anului un acord în valoare de 7,6 miliarde de dolari cu compania americană Raytheon pentru achiziționarea a opt sisteme de apărare balistică Patriot, dar un oficial apropiat negocierilor a estimat că termenul este nerealist. Lipa modernizării armatei este cea mai mare problemă acum, a spus generalul Waldemar Skrzypczak, care anterior în cursul acestui an a demisionat din funcția de consilier al ministrului apărării polonez.

Polonia se află printre cele cinci membre ce respectă obiectivul de 2% din PIB pentru apărare, stabilit la Summitul NATO din Țara Galilor desfășurat în septembrie 2014, și vizează să aloce 2,5% din PIB până în 2030, cu condiția ca economia sa să înregistreze o creștere pozitivă, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel