Polonia: Asociaţii ale medicilor declară "stare de urgenţă" în sistemul naţional de sănătate

Asociaţii ale medicilor din Polonia au declarat luni "stare de urgenţă" în sistemul naţional de sănătate, cerând autorităţilor să găsească soluţii nepartizane pentru remedierea deficienţelor cu care se confruntă acest sistem, în contextul în care Polonia se pregăteşte de alegerile legislative din 13 octombrie, relatează dpa.

"În timp ce politicienii joacă jocuri politice pe deasupra capetelor noastre, situaţia din sănătate se deteriorează", a subliniat Lukasz Jankowski, şeful Camerei regionale a medicilor din Varşovia, în cadrul unei conferinţe de presă.

Organizaţia lui Jankowski, alături de alte asociaţii de medici, farmacişti, asistenţi şi pacienţi, şi-a prezentat revendicările într-un manifest adresat legislatorilor polonezi, lansând cu acelaşi prilej o campanie de postere menită să atragă atenţia asupra problemelor sistemului naţional de sănătate.

"Cheltuielile publice pentru sănătate: de două ori sub media Uniunii Europene", atenţionează unul dintre afişe. "Endocrinolog: 24 de luni de stat la coadă", se arată pe un alt afiş.

Lista solicitărilor cuprinde majorarea bugetului pentru sănătate la 6,8% din PIB până la sfârşitul lui 2021 şi la 9% până la sfârşitul anilor 2030, instituirea unui termen limită de aşteptare pentru pacienţi, precum şi asigurarea de paturi suficiente pentru pacienţii secţiilor de geriatrie, pentru a ajunge în 2024 la media UE.

În februarie 2018, un protest al medicilor rezidenţi din Polonia s-a încheiat după promisiunile guvernului de a creşte, între altele, salariile rezidenţilor şi cheltuielile pentru sănătate la 6% din PIB până în 2024, de la sub 5% în prezent.

Rezidenţii intenţionează însă să-şi reia protestele în octombrie, considerând că guvernul de la Varşovia nu şi-a respectat pe deplin angajamentele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel