PNL, victorie în ţară la europarlamentare, eşec în Europa. Adrian Câciu, analiză: Orban a greşit. Politica se face discret

Economistul Adrian Câciu a explicat, printr-o postare pe pagina sa de socializare, de ce PNL a fost marele câştigător al alegerilor europarlamentare din luna mai. Însă a explicat şi de ce Ludovic Orban a făcut mai multe greşeli în discursul ţinut la congresul PPE de la Zagreb. 

"Alegerile europarlamentare din mai au fost, pentru niște băieți inițiați, exclusiv pentru zbaterea PPE de a aduna cât mai multe mandate. România era unul din statele membre cu un număr periculos de mic de potențiale mandate pentru PPE. Pentru a maximiza acest potențial s-a inventat un referendum pe o tema falsa, dar atractiva pentru cetățeni.

La fel, pentru a maximiza șansele de polarizare, discursul s-a axat pe chestiuni interne și deloc despre Europa, iar urechile noastre au auzit cele mai dure minciuni și cele mai mari aberații spuse vreodată în istoria manipulării sociale. Cu toate acestea, partidul care trebuia sa aducă mandate PPE nu a performat pe măsură așteptărilor și nu a reușit decât un străveziu 27%, reușind sa obțină doar 10 mandate pentru PPE(pentru cei care nu știu, la alegerile din 2014, PNL a candidat pe lista ALDE Europa, iar la PPE erau cei de la PDL)", a scris Adrian Câciu. 

USR-PLUS, marea surpriză

"Lucrurile s-au complicat pentru ca surpriza alegerilor a fost Alianța USR-PLUS, care a luat un procent chiar mare fata de perioada în care a apucat sa se exprime politic. Iar mandatele câștigate s-au dus la Renew Europe. Evident, în tara noastră, s-a bătut tobă pe o mare victorie ca să fie mascat eșecul. Un eșec major care putea să-i coste pe popularii europeni șefia Comisiei Europene. Am spus și atunci aceste lucruri, unii au înțeles, dar majoritatea nu, pentru ca manipularea era și este atât de intensa încât voci precum a mea sunt astupate de aberanta lume a manipulării sociale.

Ei bine și a venit momentul constituirii Comisiei Europene. Unde, cum putea sa se mai umble? Acolo statele, prin guvernele lor, propun comisarii. Si s-a umblat. S-a găsit o țară cu o conducere destul de servila ca să poată sa schimbe lucrurile. Am spus și la momentul moțiunii și la cel al învestirii ca miza nu este conducerea executiva a României ci schimbarea majorității în cadrul Comisiei Europene, majoritate care contează în Consiliul Comisarilor, cel care decide masurile de politică publică care vor fi promovate de CE. Evident ca atunci când am spus-o, mulți au crezut ca fabulez. Ei bine, nu!" a mai explicat economistul. 

Ludovic Orban, greşeli în discursul de la Congresul PPE

"Ieri Ludovic Orban, a spus-o public, de la nivelul oficial al PPE și acum toți știți. Dar eu cred ca a greșit. Asa ceva nu se spune public de la nivelul Congresului PPE la doar 4 zile de votul pe Comisia Europeană. Politica se face mai discret nu asa, ca la taraba. Dar, asta e opinia mea, fiecare cu felul lui de a fi.

Ce nu spune însă Ludovic Orban? Că și aici gruparea română a înregistrat un eșec, deoarece ei doreau sa îl impună pe Siegfried Mureșan pe postul de Comisar European pe Transporturi. Pana la urma, omul de aceea a venit în PNL, de aceea a început sa fie trompeta manipulării în tot anul 2019. Numai ca aici, Macron și cei de Renew au avut un cuvânt greu de spus. Si au atenționat ca nu accepta o astfel de propunere și nu vor vota Comisia.

Astfel a apărut soluția de compromis, Adina Valean, un europarlamentar discret dar foarte influent, care a fost pana mai ieri trup și suflet în ALDE Europa(transformat un Renew Europe) și care are puternice legături cu membri Renew Europe. Soluția a fost acceptata, însă și Ursula Von den Leyen știe ca asta nu înseamnă că Adina Valean va acționa la comanda PPE, fiind destul de puternica pentru a acționa în funcție de fiecare situație data.
În compensație, pentru pierderea suferita, lui Siegfried Mureșan i s-a dat o funcție simbolica de vicepreședinte PPE.

În final, în afara de faptul ca suntem câțiva prin România care intelegem cum se mișcă treburile în tara și prin Europa, as mai spune doar ca sunt sigur ca multe din figurile de stil și vorbele de circ aruncate se vor dovedi simple petarde, pentru ca băieții încă nu au înțeles în ce film joaca și cum este condusa România", a conchis Adrian Câciu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel