Președinția Consiliului UE. Rovana Plumb, plan major până în iunie

Rovana Plumb
Rovana Plumb

Vrem să obţinem pe pachetul legislativ privind politica de coeziune un acord parţial general în cadrul Consiliului, astfel încât acesta să se realizeze până în luna iunie a acestui an, a declarat, sâmbătă, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, la Antena 3.

'Ca si preşedinţie vrem să obţinem în ceea ce priveşte pachetul legislativ pe politica de coeziune un acord parţial general. De ce spun parţial? Vrem un acord în cadrul Consiliului, astfel încât acesta să se realizeze până la următorul Consiliu de afaceri generale care va avea loc în iunie anul acesta, iar în cadrul Preşedinţiei, dialogul, negocierile cu Parlamentul European, cu Comisia Europeană, acel trialog să înceapă. Suntem pregătiţi să începem negocierile cu Parlamentul European, să începem trialogurile pe două elemente fundamentale ale Pachetului legislativ privind cadrul general de reglementare, pe management, control, dar şi pe programare. Pentru aceste două blocuri tematice am primit mandat din partea Consiliului. Am avut o colaborare foarte bună cu preşedinţia austriacă şi, bineînţeles, lucrăm cu următoarele două preşedinţii, Finlanda şi Croaţia, astfel încât să putem să avansăm şi să fim gata în timp ca şi Uniunea Europeană, pentru următoarea perioada de programare. Aşteptăm după plenara din februarie, de la mijlocul lunii februarie, să intrăm deja în negocieri cu Parlamentul European', a explicat Rovana Plumb.

România, pregătită profesional și politic


Aceasta a precizat că, în ceea ce priveşte prezidarea Consiliului, România este privită ca fiind bine pregătită profesional şi politic 'pentru a face faţă tuturor provocărilor'. 'Modul în care suntem receptaţi, şi o spun cu toată seriozitatea, suntem priviţi ca fiind bine pregătiţi profesional, bine pregătiţi politic pentru a face faţă tuturor provocărilor la nivel european, fie ele actuale, fie ele viitoare, ceea ce demonstrează pe de o parte faptul că avem o deschidere faţă de instituţiile europene, faţă de toţi actorii relevanţi, o deschidere către dialog, angajamentul pe care îl are faţă de Uniunea Europeană, dar şi rolul pe care România îl joacă în UE. Exercitarea preşedinţiei la Consiliul UE cu siguranţă are contribuţie majoră la consolidarea proiectului european', a mai spus ministrul Fondurilor Europene. În ceea ce priveşte situaţia din România, 'la noi acasă', Rovana Plumb a afirmat că trebuie privită în ideea proceselor electorale care se desfăşoară. 'Cel puţin în întâlnirile pe care eu le-am avut există un hope, o speranţă, că lucrurile vor intra în normalitate în ceea ce priveşte cele două portofolii (...) Vreau să transmit mesajul că la nivelul Preşedinţiei nu trebuie să existe niciun fel de îngrijorare în ceea ce priveşte gestionarea acestor portofolii (transporturi şi dezvoltare regională n.r.), pentru că atât eu, cât şi colegul meu Eugen Teodorovici, care este pe Ministerul Dezvoltării Regionale, suntem pregătiţi pentru a gestiona politicile (în aceste domenii n.r.), dar asta nu înseamnă că oportunitatea numirii celor doi miniştri poate fi interpretată de către domnul preşedinte Iohannis, pentru că practic responsabilitatea aparţine doamnei prim ministru Viorica Dăncilă. Doamna prim ministru Viorica Dăncilă coordonează tot procesul acesta al preşedinţiei României la Consiliului Uniunii Europene, ceea ce conduce la ideea că trebuie să se pună stop şi să se intre într-o normalitate, mesaje care de altfel au fost transmise. Ştiţi foarte bine că primul gentlemen-lady agreement a fost cel propus de doamna premier Viorica Dăncilă, care a întins o mână, în sensul de a fi o coeziune politică în ceea ce priveşte responsabilitatea României de a prezida Consiliul UE', a explicat Plumb.

"Nu știu ce face Iohannis"

Întrebată dacă preşedintele Iohannis încă mai analizează oportunitatea, Rovana Plumb a răspuns: 'Nu ştiu ce face, dar în niciun caz nu poate să uzurpeze, ca să spun aşa, drepturile şi calitatea pe care o are primul ministru al României, doamna Viorica Dăncilă de a şti pe cine să propună pentru a coordona cele două domenii, cele două portofolii'. 'Cred că lucrurile acestea trebuie să se încheie cât de curând posibil, pentru că avem nevoie de normalitate, că doar vorbim de coeziune, şi am spus că atunci când vorbim de coeziune, normal trebuie să existe şi o coeziune politică. Sigur, nu mă refer numai în România trebuie privit în prisma contextului electoral, dar şi la nivel european', a adăugat ministrul Fondurilor Europene. România exercită, începând cu data de 1 ianuarie 2019, timp de şase luni, preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene, un proiect de importanţă majoră pentru întreaga societate. Deţinerea acestui mandat, o premieră pentru România, ţară care a aderat la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, va reprezenta atât o provocare fără precedent, cât şi o oportunitate pe măsură, conform site-ului oficial al preşedinţiei. România se va afla, astfel, în centrul procesului decizional european, având un rol important în dezvoltarea şi consolidarea proiectului european, a procesului de negociere pentru dezvoltarea acquis-ului comunitar şi, implicit, pentru consolidarea cooperării între statele membre ale Uniunii. 

VEZI ȘI:

BREXIT. Rovana Plumb, declarație de la Strasbourg

Atacul lui Iohannis, văzut de la Strasbourg. Plumb, reacție de lângă Dăncilă


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel