PLOAIE ÎNGHEȚATĂ (“Freezing rain”), în România. DEZASTRU înregistrat în Canada

Rodica Mitu / 02 Martie 2018 / 13:07

Ploaia înghețată se abate asupra României.

PLOAIE ÎNGHEȚATĂ. După ninsori și frig, un alt fenomen meteo urmează să lovească România. Este vorba despre ploaia înghețată, un fenomen meteorologic rar, în care, picăturile de ploaie suprarăcite îngheață instantaneu la atingerea solului sau obiectelor cu temperaturi negative de la sol. Fenomenul de ploaie înghețată va cuprinde zone din Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea.

PLOAIE ÎNGHEȚATĂ. Unul dintre cele mai mari pericole legate de ploaia îngheţată se referă la ruperea cablurilor electrice. Gheaţa care se depune pe cabluri poate provoca ruperea lor şi apariţia unor pene extinse de curent electric.

VEZI ȘI PROGNOZA METEO: Fenomen periculos peste toată România. Se întorc zăpezile

PLOAIE ÎNGHEȚATĂ. Fenomenul este des întâlnit în Canada, înregistrându-se și cazuri când urmările au fost foarte grave. De exemplu, în decembrie 2009, în Ontario şi Quebec, sute de mii de oameni au rămas fără curent aproape o săptămână. Totul a îngheţat atât de tare încât a fost nevoie de zile întregi de intervenţii pentru remedierea situaţiei.

[citeste si]

PLOAIE ÎNGHEȚATĂ. De asemenea, în 2013, două sute de mii de oameni din Toronto au fost lipsiţi de electricitate după ce o furtună cu ploaie îngheţată a generat haos, titra atunci presa internațională. Ploaia îngheţată, care afectase o mare parte din estul Canadei, transformase şoselele şi trotuarele în patinoare. Atunci, zeci de curse aeriene au fost amânate sau anulate.