Urmărește emisiunea live


Planul de pace israelino-palestinian: Ginerele lui Trump s-a întâlnit cu regele Iordaniei

Ginerele şi consilierul lui Donald Trump, Jared Kushner, aflat într-un turneu regional pentru a găsi susţinere pentru planul său de pace israeliano-palestinian, s-a întâlnit miercuri cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, a anunţat palatul regal, relatează AFP.

Regele, a cărui ţară deţine rolul de gardian al locurilor sfinte musulmane de la Ierusalim, a insistat pe lângă Jared Kushner asupra 'necesităţii multiplicării eforturilor pentru obţinerea unei păci globale şi durabile bazate pe o soluţie cu două state (israelian şi palestinian) care garantează formarea unui stat palestinian independent cu capitala în Ierusalimul de Est', potrivit unui comunicat.

Jared Kushner, care încearcă să obţină sprijin pentru planul său de pace israeliano-palestinian, a venit în Iordania din Maroc, unde s-a întâlnit la Rabat cu regele Mohammed al VI-lea, şi ar urma să plece după aceea în Israel. Regele marocan prezidează Comitetul 'Al-Qods' (Ierusalim în arabă), o organizaţie care-i reuneşte pe susţinătorii cauzei palestiniene în lumea arabă, creată de Organizaţia pentru cooperare islamică (OCI) pentru a depune eforturi în vederea conservării patrimoniului religios, cultural şi urbanistic al Oraşului Sfânt. Casa Albă intenţionează să prezinte pe 25 şi 26 iunie, în Bahrein, partea economică a planului de pace israeliano-palestinian promis de preşedintele Donald Trump încă de la alegerea sa.

Întâlnirea din Bahrein urmează să reunească responsabili guvernamentali, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mediului de afaceri pe tema 'De la pace la prosperitate'. Liderii palestinieni nu vor face deplasarea la eveniment. Ei boicotează administraţia americană după ce Washingtonul a recunoscut Ierusalimul drept capitala Israelului în decembrie 2017 şi au anunţat că se opun oricărei tentative de a promova 'o normalizare economică a ocupaţiei israeliene a Palestinei', potrivit termenilor folosiţi de Saeb Erakat, secretarul general al Organizaţiei pentru Eliberarea Palestinei (OEP).

Pentru preşedinţia americană este înainte de toate o oportunitate de a 'încuraja susţinerea investiţiilor şi iniţiativelor economice potenţiale care ar fi făcute posibile de un acord de pace'. Chiar dacă a rămas evaziv privind conţinutul planului său, înconjurat de cel mai mare secret, Jared Kushner promite de luni de zile idei noi, subliniind că abordările tradiţionale nu au dus la un acord. El refuză astfel să vorbească despre soluţia aşa-numită 'cu două state', israelian şi palestinian, care se află totuşi în centrul abordării diplomaţiei mondiale de decenii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel