Plantele care își fabrică singure îngrășăminte, soluția la chimizarea agriculturii

Biotehnologia este pe cale să producă plante care își fabrică singure fertilizatorii, așa încât să nu mai fie necesară chimizarea agriculturii. În prezent, fără îngrășăminte de sinteză, producția agricolă nu poate susține nevoile de hrană ale omenirii.

Întoarcerea la o agicultură fără fertilizatori și pesticide ar condamna la moarte prin înfometare miliarde de oameni, la nivel global. Chiar dacă o minoritate de consumatori din țările bogate își permit  produse bio, agricultura făcută ca acum un secol nu poate susține populația de azi a planetei, fără să afecteze grav mediul (reducerea biodiversității și încălzirea globală fiind cele mai mari pericole).

Soluția poate fi oferită de știință. Un grup de cercetători de la Universitatea din Cambridge (Anglia) a publicat recent rezultatele unui studiu referitor la legătura dintre nodulii plantelor și dezvoltarea rădăcinilor laterale. Ei au descoperit că ambele programe de dezvoltare se suprapun, în ciuda inducției diferențiale. Aceste descoperiri ar putea deschide calea spre realizarea culturilor auto-fertilizante.
Cercetătorii au dorit să demonstreze teoria că etapele de dezvoltare ale rădăcinilor laterale și nodulilor unei plante sunt legate între ele. Lucrarea a urmărit, de asemenea, să descifreze comunicațiile simbiotice care se produc între plante și bacterii rhizobiale, care transformă azotul din atmosferă în amoniu necesar dezvoltării plantelor.
Pornind de la aceste rezultate, cercetătorii consideră că studiile suplimentare ar trebui să se concentreze asupra modului concret în care sunt produși nodulii, mai degrabă decât să proiecteze un program complet de dezvoltare a nodulilor. Descoperirile lor arată că multe procese implicate în apariția nodulilor sunt mai frecvente decât se credea anterior, ceea ce îi încurajează să creadă că o modificare care să facă posibilă fixarea azotului în culturi nu ar fi prea complexă.
O astfel de realizare ar face posibilă existența unor culturi care nu necesită îngrășăminte chimice pentru a compensa deficiențele de azot din sol.
Articolul original este disponibil pe https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(19)31165-0

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel