Plafonare preţ gaze. ANRE vrea reducerea perioadei programului

Pretul gazelor
Pretul gazelor

ANRE propune, într-un proiect de regulament pus în dezbatere publică, reducerea perioadei în care consumatorii casnici vor beneficia de gaze din producția locală la preț plafonat, de 68 de lei pe MWh până la finele lunii martie 2020.

Inițial, OUG 114/2018 stabilea acest termen pentru finele lunii februarie 2022. Conform propunerii, cantitățile de gaze naturale din producția internă pe care producătorii au obligația de a le vinde în scopul asigurării necesarului de consum curent al consumatorilor casnici și producătorilor de energie termică și a înmagazinării gazelor naturale în vederea constituirii stocului minim aferent acestor categorii de clienți se exprimă în MWh și se stabilesc distinct pentru perioadele 1 mai – 31 octombrie 2019 și 1 noiembrie 2019 – 31 martie 2020, transmite Mediafax.

Pentru susținerea măsurii, ANRE invocă avizul motivat suplimentar din data de 25 iulie 2019, adresat României de Comisia Europeană în cauza nr. 2012/2114, în care CE constată că, prin obligarea producătorilor de gaze naturale din România să pună la dispoziție producția lor în mod prioritar pe piața internă, România nu și-a îndeplinit obligațiile care îi revin în temeiul articolelor 35 și 36 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) și în temeiul articolului 40 litera (c) din Directiva 2009/73/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iulie 2009 privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale și de abrogare a Directivei 2003/55/CE.

Ce anunţau oficialii ANRE

Săpămâna trecută oficialii ANRE anunțau că prevederile privind piața gazelor naturale și modul de alocare al gazelor din producția internă, așa cum au fost stabilite de OUG 114/2018 trebuiesc modicate, astfel încât Comisia Europeană să renunțe la procedura de infrigement. Vicepreședintele ANRE Zoltan Nagy Bege a precizat, la o întâlnire cu presa, că un aviz motivat a fost trimis de Comisia Europeană, iar autoritățile au termen până pe 26 septembrie pentru a trimite noua lege sau un proiect concret de modificare a legislației, în funcție de care poate acorda o prelungire de 90 de zile.

OUG 114/2018 a stabilit că producătorii trebuie să aloce cu prioritate gazele din producția internă pentru consumul populației, prevedere care încalcă normele europene.

"OUG 114 și OUG 19/ 2019, care o modifică, ar trebui discutate împreună în Parlament, altfel se va crea confuzie. Comisia Europeană ne-a sugerat să elaborăm un calendar de dereglementare a prețurilor pe 18 luni. Eu sper că acest calendar să fie cuprins în legile care vor ieși din Parlament în urma modificării OUG 114 și OUG 19", a declarat Dumitru Chiriță, președintele ANRE. La începutul săptămânii trecute Comisia de Industrii și Servicii a abrogat articolele din OUG 114 care se referă la respectiva alocare, dar este așteptat și discutarea ordonanței în Comisia de Buget.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel