Pivniceru îi propune lui Băsescu aceeași procurori-șefi. Irimie și Nițu rămân în cărți

pivniceru dc
pivniceru dc

Ministrul Justiției, Mona Pivniceru, a susținut, vineri, că deși nu i-a trimis lui Traian Băsescu propunerile pentru numirile la Parchete, atunci când o va face, va merge cu aceleași nume de procurori.

Reconfirmată în Funcția de ministru al Justiției, Mona Pivniceru a spus că Traian Băsescu nu i-a răspuns la procedura de promovare a procurorilor generali, deoarece încă nu i le-a trimis: ”Nu, pentru că încă nu i-am trimis-o. Până acum am făcut o analiză comparativă între procedura derulată la ministerul de Justiție condusă de mine și procedura de mine și procedura derulată în fața CSM (...) și o analiză a hotărârilor pe fiecare procuror în parte, după care le voi înainta”, a declarat fostul magistrat.

Întrebată dacă va merge la Traian Băsescu cu aceleași nume de procurori, ea a răspuns afirmativ.

Întrebată ce se va întâmpla în noul Guvern, Mona Pivniceru a răspuns: ”Ministrul Justiției nu se află într-un spațiu vid. Dacă aș fi trăit într-un spațiu vid aș fi aplicat legea după buna mea credință și priceperea mea profesională. Statul român se află într-un proces de monitorizare, CE este aceea care analizează modalitățile în care se aplică legea în special în această materie atunci când la nivel politic se va stabili că procedura nu a dat rezultate. Și în opinia mea nici nu ar fi putut să dea rezultate din moment ce s-au înscris foarte puțini din sistem în primul periplu și după ce s-a întâmplat la CSM probabil că nu se vor mai înscrie nici pe atâți, deci ceea ce înseamnă că această procedură deresponsabilizează ministrul pentru că nu-i mai aparține lui decizia și răspunderea în aceste numiri”.

În ceea ce privește găsirea altei modalități de selecție, ministrul Justiției a susținut că trebuie consultată și CE, pentru că viziunea autorităților naționale.

Mona Pivniceru a explicat că ”schimbarea legii privind numirile în Parchete face parte dintr-un pachet legislativ mai amplu în ce privește legea de organizare judecătorească, ceea ce înseamnă că în mod firesc dacă ar fi să judecăm după spiritul legii numirile ar trebui să apațină CSM-ului”.

Propunerile ministrului Justiției pentru funcțiile de Procuror General și procuror-șef al DNA, Ioan Irimie, respectiv Tiberiu Nițu, au primit aviz negativ din partea CSM, în urma audierilor ce au avut loc pe 22 noiembrie. Avizul dat de secția de magistrați este însă consultativ, decidentul final fiind Traian Băsescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel