PILON II PENSII. Fifor: Pentru ce vor fi folosiți

Mihai Fifor
Mihai Fifor

Mihai Fifor, vicepreședinte al PSD, a spus ce vrea să facă Guvernul cu banii de la Pilonul II de pensii.

Invitat la o emisiune tv, vicepreședintele a spus ce prevede Ordonanța 114 în ce cea privește Pilonul II de pensii. "Sunt două aspecte și așa vrea să le tratăm separat. Acolo unde este lipsă de dialog lucrurile nu pot fi în regulă, indiferent de domeniul despre care discutăm. (...) Senzația mea este că nu s-a înțeles foarte bine despre ce discutăm, în ceea ce privește Pilonul II de pensii, care nu este afectat de Ordonanța 114. Ce spun schimbările pe care le face Ordonanța 114, spun așa: că există posibilitatea contribuabilului să nu mai contribuie la Pilonul II de pensii, dacă a contribuit minim cinci ani la acest Pilon și dacă fondurile care sunt deja acolo rămân până la împlinirea limitei minime de pensie. A doua posibilitate... Că fondurile din Pilonul II de pensii pot fi folosite în parteneriatul public-privat. Adică banii care se află acolo și care erau nefolosiți, fiindcă oamenii erau nemulțumiți de randament, fondurile de la Pilonul II de pensii pot fi folosite în investiții majore, de ce nu, în construcția unui spital, de ce nu, într-o altă investiție ce poate aduce randament. Este un fond de investiții. Îți oferă posibilitatea de a te asocia și să faci investiții în diferite domenii. Lucru pe care nu îl văd de ce ar fi rău pentru cineva sau pentru cetățean, în ultimă instanță", a spus Mihai Fifor.

Primeau banii fără efort

"Problema care a generat această Ordonanță a fost faptul că tocmai randamentul era unul care putea fi îmbunătățit. Mai departe, spune Ordonanța: Obligă administratorul privat să-și majoreze capitalul social, în funcție de valoarea contribuțiilor și să se raporteze comisioanele lunare de administrare la randamentul fondului, lucru care nu se întâmpla până acum. La Pilonul I, Statul colecta banii 3,75% din venitul brut al salariatului și se plasa în Pilonul II de pensii, practic fără nici un fel de efort din partea administratorului fondului, acesta primea o sumă de bani. Lucrul acesta nu poate să continue", a declarat vicepreședintele PSD.

"Aceste firme beneficiau de un monopol în ultimă instanță, pentru că Statul colectează, Statul îți dă banii și tu trebuie doar să-i plasezi. Contribuția o colectez eu Stat și ți-o dau ție, ca administrator. Prin Ordonanța 114, prin impunerea majorării capitalului social, sunt niște tranșe, niște trepte pentru majorarea capitalului social și prin raportarea coeficienților de administrare, printr-o creștere, te oblig pe tine să faci o investiție", a mai spus Fifor.

Vezi și: Pensii private obligatorii. Fonduri, valoare active

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel