Pică Guvernul Cioloș dacă dă curs cererii PNL? Politolog: Prevedere ucigașă- EXCLUSIV

Politologul Cristian Pîrvulescu a vorbit, luni, în exclusivitate pentru dcnews.ro, despre cererea PNL către Guvernul Dacian Cioloș de modificare a legii electorale pentru a avea două tururi de scrutin la alegerile locale din vara lui 2016. 

"Este mult mai ușor pentru un partid politic în condițiile în care se dispută un portofoliu important, cum este cel de la București, să aibă garanția unui al doilea tur de scrutin, PNL fiind un partid de al doilea tur de scrutin, de altfel, fiind foarte dificil de construit un candidat peste noapte care să câștige din primul tur de scrutin", a spus Cristian Pîrvulescu, pentru dcnews.ro. 

Pică Guvernul Cioloș? 

Politologul atrage atenția asupra unui efect devastator asupra Guvernului, dacă Dacian Cioloș va da curs cererii PNL: "Problema este dacă prim-ministrul Dacian Cioloș dă o astfel de Ordonanță de Urgență fără să riște să piardă guvernarea. Există o majoritate care să asigure supraviețuirea Guvernului în cazul unei moțiuni de cenzură? Pentru că moțiunea de cenzură va putea fi ușor justificată prin aceea că se depășește cadrul asumat politic în momentul în care s-a format guvernul de tehnocrați, că se favorizează o anumită formațiune politică, în principiu PNL, și că se contrazice o decizie a Curții Constituționale din 2012, respectiv decizia 51 din 25 ianuarie 2012, cea care a introdus în România obligativitatea modificării legislației electorale cu un an înaintea alegerilor. Decizia din 25 ianuarie 2012 este clară și vă citez din Codul de Bune Practici al Comisiei de la Veneția, citat în această decizie, care spune că nu pot să fie acceptate modificări cu mai puțin de un an înaintea alegerilor pentru că ar crea instabilitate legislativă în materie electorală cu atât mai mult cu cât aceste modificări ar putea fi considerate ca favorizând un anumit partid politic". 

Criză suplimentară

"Doamna Gorghiu vorbea și despre posibilitatea înlocuirii președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. Se creează foarte multe fronturi și nu înțeleg care este interesul politic. Se creează condiții de criză, o criză suplimentară pe fundalul unei crize politice mai rezistente, de lungă durată. Guvernul tehnocrat este o consecință a unei crize, nu o rezolvare a unei crize și, iată, acest guvern poate crea crize suplimentare", a mai subliniat profesorul Pîrvulescu. 

PNL, prevedere ucigașă. PSD și UNPR, principalele victime

Politologul opinează: "Niciun partid politic nu are cum să susțină sincer un astfel de demers, cu atât mai puțin PSD. Va fi  o bătălie ideologică și mediatică în jurul acestui lucru. O astfel de prevedere este ucigașă pentru PNL și pentru PSD. PSD e principala victimă și UNPR în egală măsură. UNPR nu are candidați de tur doi, nu e un partid de turul doi. PNL are de câștigat prestigiu, pentru că o parte a societății românești, când a cerut demisia Guvernului Ponta, a cerut și modificarea legislației electorale. Dar de ce numai această modificare, de ce nu scăderea pragului electoral, de ce nu alte modificări care sunt mult mai democratice decât aceasta?". 

Cristian Pîrvulescu adaugă că "Nu știu dacă există o gândire constituțională pe această temă. Prin ultima decizie a CCR relevantă în acest subiect, din 18 noiembrie, privind legea votării prin corespondență, văd un impediment în punerea în aplicare a planului PNL, pentru că în acea decizie se citează decizia din 2012, aceea care prevederea modificare legislației electorale cu un an înainte de alegeri". 

"Nu e doar un joc de imagine, e mai mult de atât. Jocurile de imagine au consecințe pe termen scurt. PNL a ajuns în urma unei analize la concluzia că sistemul actual electoral îl defavorizează în acele bătălii în care se resetează viața politică locală- Iași, Constanța, București- și atunci un sistem în două tururi de scrutin ar oferi o șansă mai mare candidaților PNL. PSD, în ipoteza unei prezențe reduse la vot, poate să atragă prin aliați foarte multe voturi. Un tur al doilea candidează PNL-ului confruntare directă cu PSD în care șansele PNL sunt mult mai mari. PSD riscă să piardă capitale de județ și centre culturale importante", a conchis profesorul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel