Piaţa Traian din Timiş, sit arhitectonic, pregăteşte târguri şi spectacole pentru anul 2021

Piaţa Traian din Timişoara va deveni o atracţie turistică pentru anul 2021, al Capitalei Culturale Europene, primul pas fiind făcut prin deschiderea, în septembrie, a unui târg de produse agroalimentare tradiţionale, a unui târg meşteşugăresc şi organizarea de evenimente muzicale în zonă.

"Revitalizarea Pieţei Traian din Timişoara este un proiecte de suflet al meu, cred în el şi în faptul că acea piaţă nu este una pierdută. În septembrie vom deschide primul târg care s-a organizat vreodată acolo. Va fi unul cu totul deosebit, comercianţii vor purta, fiecare, câte o ie din zona de provenienţă, pentru că vrem să dăm o patină etno veritabilă Pieţei Traian. Pe lângă producătorii autohtoni care-şi vor vinde mărfurile agroalimentare produse în propriile gospodării, vreau să organizăm şi spectacole tematice, ateliere meşteşugăreşti care să se permanentizeze, iar la cererea grupurilor de turişti, să putem prezenta oricând evenimente cultural-artistice", a declarat vineri, pentru AGERPRES, directorul SC Pieţe SA a Primăriei Timişoara, Ionuţ Nasleu.

Potrivit acestuia, până la deschiderea târgului se finalizează asanarea zonei de vegetaţie, a fost toaletată zona, s-au reparat pavelele deteriorate, toate toaletele publice vor fi reabilitate, iar poliţia locală deja şi-a sporit prezenţa în zonă, în timpul manifestărilor fiind în dispozitiv permanent la faţa locului cel puţin un echipaj.

Târgul va rămâne deschis în Piaţa Traian până în luna decembrie, va avea caracter anual, dar vor urma şi alte evenimente asemănătoare.

După ce, de decenii bune, în locuinţele din clădirile istorice au fost repartizate de primărie cele mai sărace familii, cazuri sociale, care nu aveau posibilitatea de a întreţine clădirile, acestea s-au deteriorat grav. Au urmat evacuări cu scandal şi chiar incendieri ale spaţiilor de către cei ameninţaţi cu evacuarea.

În acest cartier au fost ridicate, în secolul XIX, fabricile marilor latifundiari. În zonă se găseau mai multe obiective, cele mai reprezentative fiind "Insula popii", cu mori de apă ridicate pe canalele Begheiului, biserica romano-catolică din cartierul Fabric, Fabrica de Bere (construită în 1718, fiind cea mai veche din România), Fabrica Anheuer (care producea seifuri pentru bănci), berăria "La Ursul negru" (Schwarzer Bar). Tot aici se află celebrul Palat "Ştefania", supranumit şi "Casa cu maimuţe", construit între 1909-1910 de arhitectul Timişoarei moderne, Laszlo Szekely, numită astfel pentru că la partea superioară sunt montate console pe care sunt amplasate alternativ statui reprezentând urşi şi gorile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel