Piața asigurărilor din România, în creștere

Piaţa asigurărilor din România şi-a continuat trendul de creştere şi în primele nouă luni ale acestui an. Societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF au înregistrat, în primele nouă luni ale anului 2017, un total al primelor brute subscrise (PBS) de 7,32 miliarde de lei, cu 6% mai mult faţă de aceeași perioadă a anului precedent.

Prime brute subscrise – asigurări generale + asigurări de viaţă

Primele brute subscrise aferente asigurărilor generale (AG) au atins, în primele nouă luni ale anului, 5,78 miliarde lei, în creștere cu 1% față de intervalul similar al anului trecut, iar primele brute subscrise aferente asigurărilor de viață (AV) au ajuns la 1,52 miliarde lei, cu 30% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.

Chiar dacă în România piaţa asigurărilor este încă dominată de asigurările generale, respectiv de cele auto, din analiza datelor raportate de societăţile de asigurare se observă, în ultima perioadă, o creştere a segmentului asigurărilor de viaţă.

În primele nouă luni ale anului 2017, 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societăți de asigurare din cele 31 de societăți care desfășurau activităţi de asigurare/reasigurare la data de 30 septembrie 2017.

Piaţa RCA

Valoarea totală a primelor de asigurare subscrise pentru asigurările obligatorii auto, în primele nouă luni ale anului 2017, a atins 2, 86 miliarde lei. Restul, de 94, 93 milioane lei, până la totalul clasei A10 (2,96 miliarde lei), a fost reprezentat de asigurările transportatorului pentru marfa transportată în calitate de cărăuș și de asigurările RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE în baza dreptului de liberă prestare a serviciilor.

Rata combinată calculată pentru clasa A10 (RCA) a fost, în primele nouă luni ale anului 2017, de 96,38%.

Asigurări de viaţă

Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurări de viață (1,52 miliarde lei), cele mai mari ponderi le dețin clasele C1 – Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare și, respectiv, C3 – Asigurări de viață și anuități legate de fonduri de investiții și care împreună cumulează 96% din totalul PBS pentru activitatea de asigurări de viață.

Contracte de asigurare

La nivelul întregii piețe de asigurări, numărul de contracte de asigurare în vigoare la finalul primelor nouă luni ale anului 2017 a fost de 14.066.477, în creștere față de perioada similară a anului precedent cu 15%. Numărul de contracte de asigurare în vigoare la finalul trimestrului III 2017 pentru asigurările generale reprezintă 88% din totalul numărului de contracte.

Indemnizaţii brute plătite – AG+AV

În primele nouă luni ale anului 2017, societățile de asigurare au raportat indemnizații brute plătite (excluzând maturități și răscumpărări parțiale și totale), cumulat pentru cele două categorii de asigurări, în sumă de 3,07 miliarde lei, astfel:

  • – 2,95 miliarde lei sunt aferente contractelor de asigurări generale (96%), înregistrând o creștere cu 12% față de perioada similară a anului 2016;
  • – 115,1 milioane lei sunt sume plătite pentru indemnizații brute aferente asigurărilor de viață, înregistrând o creștere cu 3% față de perioada similară a anului 2016.

Indemnizațiilor brute aferente asigurărilor de viață li se adaugă maturități și răscumpărări parțiale sau totale, în sumă de 662, 52 milioane lei, valoare în creștere cu 69% comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior.

Solvabilitate II

Conform Regimului Solvabilitate II cerințele de capital pentru societățile de asigurare sunt mai ridicate, fiind bazate efectiv pe riscurile asumate de acestea (atât din perspectivă investițională, cât și din cea a subscrierilor).

Fondurile proprii eligibile să acopere cerința de capital de solvabilitate se aflau, la finalul trimestrului III 2017, la o valoare de 5,03 miliarde lei, în creștere cu 8% comparativ cu valoarea înregistrată la sfârșitul trimestrului III 2016.

Ratele de acoperire a SCR (cerința de capital de solvabilitate) şi MCR (cerinţa minimă de capital) la nivelul pieței, calculate ca medie ponderată a ratelor de acoperire a SCR/MCR individuale ale societăților de asigurare, au fost la finalul trimestrului III 2017 în valoare de 1,78, respectiv de 4, ceea ce denotă soliditatea financiară a asigurătorilor.

Sucursale

Sucursalele au cumulat, în primele nouă luni ale anului 2017, prime brute subscrise în valoare de 549 milioane lei, în creștere cu 13% comparativ aceeași perioadă a anului precedent. La 30 septembrie 2017, activau pe piața asigurărilor 11 sucursale dintre care 8 au practicat activităţi de asigurări generale și 3 activităţi de asigurări de viață.

Brokerii de asigurare

În urma centralizării raportărilor transmise de brokerii de asigurare, la data de 30.09.2017, rezultă că valoarea primelor intermediate pentru asigurări generale și asigurări de viață a fost în sumă de 4,62 miliarde lei, creșterea nominală față de aceeași perioadă a anului 2016 fiind de 1,25%.

Raportat la volumul total al primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare, primele intermediate reprezintă 63,2%, în scădere cu 3,17% față de perioada similară a anului trecut.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel