EXCLUSIV  Petrol, gaze naturale, Banca Mondială oprește împrumuturile pentru Guverne. Efecte pentru România

Banca Mondială a anunțat că nu va mai finanța proiecte în sectorul de explorare și producție în sectorul petrolului și gazelor naturale, după anul 2019. Măsura vine cu o serie de efecte pentru România, care deține importante resurse.

Una dintre cele mai importante instituții financiare și de dezvoltare din lume, Grupul Băncii Mondiale (WBG), este pe punctul de a opri finanțarea pentru explorare în domeniul petrolului și a gazelor, în încercarea de a contribui la combaterea schimbărilor climatice.

După 2019, WBG - care include Banca Mondială și alte trei instituții - va înceta să investească în petrol și gaze naturale. Anunțul a fost făcut la summitul One Planet de la Paris.

Summitul a fost găzduit de președintele francez Emmanuel Macron, alături de care au participat 164 de lideri mondiali, membri guvernamentali, lideri de afaceri și personalități proeminente. 

Această mișcare marchează o schimbare majoră în strategia Băncii Mondiale, care a încercat în trecut să susțină extracția resurselor naturale, cum ar fi gazele naturale, petrolul și mineralele, în țările în curs de dezvoltare, pentru a combate corupția și exploatarea, printr-o guvernare adecvată.

Banca Mondială deține în prezent operațiuni de garantare de 961 milioane de dolari, create pentru a sprijini investițiile din sectorul privat în explorarea gazelor și a petrolului.

"În fiecare zi, schimbările climatice devin o amenințare economică, socială și existențială mai urgentă pentru toate țările și pentru toți oamenii", a declarat președintele Băncii Mondiale, Jim Yong Kim, conform presei internaționale.

Efectele pentru România

1. Efecte negative

Asocierea Petrom- Exxon Mobile a găsit în Marea Neagră în 2014, o acumulare de petrol și gaze în valoare de peste 10 miliarde de euro. Oprirea finanțării Băncii Mondiale ar putea pune în pericol exploatarea acestor resurse, dacă nu se va găsi o altă soluție financiară. 

Totodată, un alt efect negativ chiar la nivel mondial ar putea fi reprezentată de faptul că țările ar putea căuta soluții alternative mai periculoase: energia nucleară.

2. Există și un efect pozitiv

Dacă împrumuturile Băncii Mondiale pentru guvernele unor țări care ar putea deține resurse naturale se opresc, ar putea crește ponderea investitorilor privați, care fac explorări. Rentabilitatea are putea crește pentru că pe termen lung există posibilitatea ca necesarul de petrol la nivel mondial să crească, iar companiile de explorare private să se îndrepte către resurse mai greu de explorat, precum cele din zona Mării Negre. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel