Urmărește emisiunea live


Petiție privind recuperarea persoanelor cu dizabilități

Sănătate
Sănătate

Mai mulți reprezentanți ai Asociației IHTIS au semnat o petiție privind sănătatea si recuperarea persoanelor cu dizabilități. Condițiile precare ale bazei de tratament au făcut ca aceste doleanțe să fie puse pe hârtie și aduse în fața opiniei publice. 

Condițiile bazei de tratament sunt inaccesibile toate acestea rezumându-se la forța brațelor personalului angajat. Aleea de acces, rampele, cabinele si ușile ascensorului precum și camerele  sunt doar câteva dintre inconvenientele pe care membrii reprezentanți ai asociației le invocă ca fiind dezastruoase: alee plina de gropi,  rampă acoperită cu gresie alunecoasă, complet imposibil de a urca fără ajutorul a minim 2-3 persoane, camere fără grup sanitar și multe altele care atestă o bază de tratament complet inumană. Sunt necesare 100.000 de semnături ale românilor din 14 județe care au domiciliul din cel puţin un sfert din judeţele ţării și 5.000 de semnături din fiecare județ, plus din Bucureşti.


În continuare vă prezentăm ce se arată în petiție:

 

„1. Aleea de acces din strada principală, până la hotel – 90% deteriorată, plină de gropi, printre niște resturi de asfalt – este un real pericol pentru persoana dependentă de fotoliul rulant, în orice moment putând fi aruncată din scaun.

2. Rampa nr.1 – exterioară – abruptă, peste standardele medii, acoperită cu gresie alunecoasă și fără nicio bară de sprijin.

3. Rampa nr.2 – interioară – exagerat de abruptă, mult peste standardele medii, complet imposibil de a o urca fără ajutorul a minim 2-3 persoane, din pricina căreia timp de 16 zile am luat masa în camera și am iesit din hotel de maxim 5 ori.

4. Cabina si ușile ascensorului – mult sub dimensiunile legale.

5. Nicio camera – amenajată și echipată corespunzator, FĂRĂ GRUP SANITAR ADAPTAT!!! M-am spălat într-un vas de plastic – la marginea patului și am folosit o oliță de noapte!!!

6. Baza de tratament (motivul principal pentru care am ajuns în locația respectiva) – este poziționată între etajele 1 si 2, prezentând 2 rânduri de trepte (cu precizarea că: liftul NU se poate opri între etaje!!!):

- Primul grup de 10 – 12 trepte este normal, cu bara pe peretele din dreapta (foto de mai sus);

- Al doilea grup de trepte este in spirală – IMPOSIBIL de escaladat nici chiar cu ajutorul si bunăvoința unui număr de N persoane.

CADRE LEGISLATIVE:

Legea 263/2010 – CAPITOLUL V Alte drepturi de asigurari sociale

ART.122 (1) Acordarea prestațiilor privind tratamentul balnear se face prin atribuirea de bilete de tratament solicitanților îndreptățiți, în limita numărului de locuri asigurate în unităti de tratament din proprietatea CNPP, precum si a numărului de locuri CONTRACTE CU ALTE UNITĂȚI DE PROFIL și a sumelor alocate pentru această prestație prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Legea 448/2006 – CAPITOLUL II / SECTIUNEA 1 - Sănătate și recuperare

ART. 9 (1) Pentru protecția sănătatii fizice și mentale a persoanelor cu handicap, autoritățile publice AU OBLIGAȚIA să ia următoarele măsuri specifice:

a) să includă nevoile persoanelor cu handicap si ale familiilor acestora în toate politicile, strategiile și programele de dezvoltare regională, județeană sau locală, precum și în programele guvernamentale de ocrotire a sănătății;

b) să creeze condiții de disponibilitate, respectiv de transport, infrastructura, rețele de comunicare, a serviciilor medicale și sociomedicale;

c) să înființeze și să susțină centre de reabilitare specializate pe tipuri de handicap;

d) să creeze condiții pentru asigurarea tehnologiei asistive și de acces;

e) să dezvolte programe de prevenire a apariției handicapului;

f) să sprijine accesul la tratamentul balnear și de recuperare;

CARE SUNT NEVOILE REALE SI CE FEL DE SPRIJIN ESTE NECESAR - pct. a) și f)?

ACORDAREA ANUALĂ DE VOUCHERE DE TRATAMENT ȘI RECUPERARE, ASTFEL INCÂT PERSOANA CU DIZABILITĂȚI, INDRUMATĂ DE MEDICUL DE FAMILIE SAU MEDICUL SPECIALIST, SĂ AIBĂ LIBERTATEA DE A STABILI DIRECT CU PRESTATORII DE SERVICII de tratament balnear, cazare și masă, PERIOADA si LOCAȚIA (adaptată corespunzător nevoilor personale), în funcție de ofertele existente.

Consider că: această PROPUNERE se pliază 100% pe...

Legea 448/2006, CAPITOLUL II / SECTIUNEA 1 - Sănătate și recuperare...

ART.11 (1) c) un bilet gratuit de tratament balnear, în cursul unui an, pe baza programului individual de reabilitare și integrare socială și a recomandarii medicului de familie sau a medicului specialist.

CA SĂ PUTEM ACCESIBILIZA ROMÂNIA. ESTE NEVOIE DE:

= 100.000 de semnături ale românilor care au domiciliul din cel puţin un sfert din judeţele ţării, adică:
= minim 14 judeţe 
= 5000 de semnături din fiecare judet, plus din Bucureşti.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel