Petiții. Curtea de Justiție Europeană: Nu există obligativitatea de propunere a unei legi, după o petiție publică de succes

Comisia Europeană nu are obligaţia de a propune o lege după o petiţie publică de succes, a anunţat luni Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), pronunţându-se asupra cazului privind activişti anti-avort, informează Reuters. 

Potrivit CJUE, cetăţenii europeni pot invita Comisia, executivul Uniunii Europene (UE), să propună o lege europeană dacă o 'iniţiativă cetăţenească' întruneşte minim 1 milion de semnături în cel puţin un sfert din ţările UE, însă nu este obligatoriu să se dea curs unei asemenea invitaţii. 

'O interpretare contrară ar priva Comisia de întreaga sa capacitate de a-şi exercita puterea de iniţiativă legislativă în baza unei iniţiative a cetăţenilor europeni', a decretat CJUE. 

Au adunat semnături și au sesizat Curtea de Justiție 

Cazul a fost adus în prim-plan de un grup de militanţi europeni anti-avort, care i-au cerut Comisiei Europene să interzică activităţi care duc la distrugerea de embrioni umani, precum cercetarea, precum şi orice finanţare directă sau indirectă a întreruperilor de sarcină. 

Chiar dacă această iniţiativă va aduna numărul necesar de semnături, Comisia Europeană a anunţat în 2014 că nu va întreprinde nicio acţiune în baza acesteia. 

Dintre miile de proiecte finanţate de programele de cercetare şi inovare ale UE, 16 au legătură cu celulele stem embrionare, cu o contribuţie totală a UE în jur de 20 de milioane de euro, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel