Peste 750.000 de cetăţeni UE au depus cereri pentru a rămâne în Regatul Unit după Brexit

Peste 750.000 de cetăţeni ai Uniunii Europene (UE27) au depus cereri în cadrul schemei de înregistrare a statutului pentru a rămâne în Regatul Unit după ce această ţară părăseşte blocul comunitar, a anunţat joi ministrul de interne britanic Sajid Javid, transmite Reuters.

Cei mai mulţi cetăţeni ai UE care s-au înregistrat sunt polonezii, cu 103.200 de solicitări, urmaţi de români, cu 89.900 de solicitări, şi italieni, cu 70.800 de solicitări.

Potrivit schemei de înregistrare a statutului, cetăţenii UE care trăiesc continuu în Regatul Unit timp de cinci ani pot primi statutul de înregistrat, în baza căruia beneficiază de aceleaşi drepturi de a munci şi a studia şi acces la sistemul de ajutoare sociale la fel ca în prezent. 

Datele publicate joi de Ministerul de Interne britanic arată că 621.400 de cetăţeni UE au prezentat cereri de înregistrare până la finalul lunii aprilie, dintre care 389.900 s-au primit în prima lună de la lansarea acestei scheme, pe 30 martie, iar restul în timpul fazei de testare începute în august 2018.

Un total de 445.000 de cereri au fost închise, o treime dintre solicitanţi primind statutul de înregistrat. Restul au primit statutul de pre-înregistrat şi pot solicita statutul de înregistrat atunci când îndeplinesc condiţia duratei minime de 5 ani de când trăiesc în Regatul Unit. 

Soarta post-Brexit a celor peste 3 milioane de cetăţeni UE care trăiesc pe teritoriul britanic a fost una dintre primele abordate în negocierile dintre Londra şi UE.

Regatul Unit a anunţat că cetăţenii UE au termen până la 31 decembrie 2020 pentru a subscrie la schema de înregistrare a statutului, indiferent dacă Brexit-ul are loc cu sau fără un acord. În cazul cetăţenilor elveţieni care trăiesc pe teritoriul britanic, termenul este 31 decembrie 2025.

Cetăţenii UE sunt prietenii, vecinii şi colegii noştri care contribuie atât de mult la această ţară. Indiferent de rezultatul Brexit-ului, noi vrem ca ei să rămână aici, a spus Javid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel