Peste 60% dintre magistrați, nemulțumiți de activitatea CSM

ghimpele dc
ghimpele dc

Un studiu realizat de Uniunea Națională a Judecătorilor din România arată că mai mult de jumătate dintre procurorii și judecătorii români consideră că activitatea CSM e lipsită de transparență, în timp ce 60% au păreri negative despre modul în care se fac recrutările de personal în sistemul justiției.

UNJPR a trimis un chestionar referitor la activitatea CSM tuturor parchetelor și instanțelor din țară, dar a primit răspuns de la numai 382 de procurori și judecători. Respondeții apreciază că activitatea CSM este considerată drept netransparentă sau puţin transparentă în următoarele domenii: desfăşurarea şedinţelor plenului şi secţiilor (56%), documentele elaborate de compartimentele interne (63%), motivarea hotărârilor plenului şi secţiilor (57%), ocuparea posturilor din cadrul aparatului propriu al CSM (63%), participarea membrilor CSM la vizite, conferinţe, grupuri de lucru în străinătate (76%), potrivit Agerpres. Totodată, procurorii şi judecătorii consideră că următoarele aspecte pot constitui probleme de integritate a membrilor CSM: apartenenţa sau colaborarea cu structurile fostei securităţi comuniste (87%), candidatura pentru un al doilea mandat, dacă legea nu permite reînvestirea în funcţie (77%), existenţa unor legături ale membrilor CSM cu oameni politici sau partide (85%).

Judecătorii și procurorii n-au încredere nici în modul cum sunt efectuate recrutările de personal în sistemul justiției: 67% au o părere negativă cu privire la recrutarea magistraților, iar 62% consideră că politica de resurse umane a Consiliului nu e corectă.

Precente grăitoare, de 50, 60 sau chiar 70% dintre cei chestionați, își mai arată nemulțumirea față de: modul în care CSM le apără reputația profesională, de măsurire luate de Consiliu cu privire la apărarea independenței sistemului juridic în raport cu Guvernule sau alte instituții ale statului. Una dintre cele mai importante și mai grăitoare concluzii e că 66,5% dintre procurorii și judecătorii chestionați cred că CSM nu a reușit să-și îndeplinească rolul de garant al independenței justiției.

Rezultatele studiului au fost făcute publice vineri de UNJPR în cadrul unei dezbateri ce a avut ca obiect analizarea obiect analizarea activității CSM din România, din 2004 și până în prezent. La eveniment au participat Miguel Carmona Ruano, preşedintele Reţelei Europene a Consiliilor Judiciare, ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, reprezentanţi ai societăţii civile, judecători și procurori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel