Pestă porcină. Raed Arafat și Petre Daea, explicațiile momentului

Petre Daea
Petre Daea

Miercuri, 29 august, a avut loc o conferință de presă având ca temă măsurile referitoare la epidemia de pestă porcină dispuse de către Centrul Național de Combatere a Bolilor din cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

Conferința a fost susținută de Raed Arafat și ministrul Agriculturii, Petre Daea, începând cu ora 16.30. Invitat este Geronimo Brănescu, director ANSVSA.

Cele mai importante declarații sunt prezentate, în format live text, pe dcnews.ro.

Raed Arafat:

- Nu eu decid dacă se convoacă CSAT-ul pe tema pestei porcine.

- S-au deschis dosare penale pentru unii care au încălcat măsurile de securitate.

Petre Daea:

- România nu a dat boli nimănui! Am luat măsuri.

Geronimo Brănescu:

- Fiecare fermă trebuie să respecte măsurile de bio-securitate. Vectorul uman este extrem de important. Insectele, rozătoarele au avut și ele rol negativ.

- Virusul PPA a fost introdus ilegal în România. Am identificat întotdeauna boala la frontiera României. Am impelmentat măsuri și în continaure impelmentăm. 

- Au fost confirmate șase focare de pesta animalelor mici lângă granița României. Laboratoarele Sanitar Veterinare au acționat pentru acreditarea metodelor de diagnostic al acesti boli.

Petre Daea, Ministrul Agriculturii:

- În România au început să se închidă focare, ceea ce validează metoda. Măsurile au fost apreciate la nivel european. În condițiile în care omul ia porcul și fuge cu el ne creeză în continuare probleme, dar populația a început să înțeleagă.

- Ministrul Agriculturii nu ține evidența niciunei mișcări dintr-o unitate în alta, ci se ocupă de politici efective. Împreună cu Autoritatea Sanitar Veterinare suntem împreună să facem față acestei situații deosebite. De aceea sunt în această tensiune continuă.

- Am văzut oameni care au înțeles greșit anumite lucruri. Am fost în vămi înainte de epidemie și am constatat lucruri pe care nu mi le-aș fi putut închipui. Doi cetățeni s-au dus într-o zonă de focar să lucreze în construcții și au plecat cu un porc, a doua zi a murit.

- Nu este simplu și vă rog să ne folosim de instrumentele de cunoaștere pe care le avem și să nu facem interpretăm în fel și chip. Să nu ne pierdem încrederea în autorități în acest război. 

- Guvernul a acționat, acționează și va acționa. Vreau să asigur țara, pe toți cei care sunt în această situație grea, că nu avem altă posibilitate (asomarea) și să înțeleagă că asta este procedura. În momentul în care se face rectificarea bugetară, ANSVSA va plăti toate sumele pentru despăgubiri

- MApN, MAI,  toate structurile din Agricultură, Ape în total 11 structuri acționează. Este o luptă directă cu acest virus

- Unii oameni politici care au fost în guvern fac tot felul de interpretări, într-o situație nefericită pentru țară

- Din nefericire nu suntem în situația de a spune țării că am dat banii pentru despăgubiri pentru că s-a întârziat, s-a întârziat rectificare bugetară, iar ANSVSA care are buget separat nu a putut să acorde la timp banii, de aceea avem situația acestei diferențe mari între dosarele autorizate și plata efectivă.

- Tot timpul, în analizale pe care le-am avut in Comitetul Național și Minister am venit cu măsuri concrete, inclusiv de schimbare a actelor normative. 

- Ancheta epidemiologică a arătat că virusul a intrat în țară prin niște animale care nu au fost supuse controlului veterinar

- În zona primul focar nu a recidivat virusul. Comisia Europeană a decis că zona este liberă. Urmare a acestor acțiuni în urma discuțiilor cu comisarul european a apreciat măsurile.

- În 2012, la granița cu România avea focar de pestă porcină confirmat și luat de noi în evidență. Iar noi nu am stat cu mâinile încrucișate. De atunci până la primul focar din 2017 atestă faptul că România a luat măsuri de prevenire și intrare în țară a virusului

- Guvernul a actționat de fiecare dată în mod ciorect, rapid și eficient. A fost tot timpul informat și a decis măsuri în cadrul Guvernului, pentru a crea mecanisme ca să ușurăm acțiunea directă. Și în 2017 și în 2018. 


Primul invitat este Geronimo Brănescu, director ANSVSA:

- Presiunea nu se exercită din zona silvică. Intrarea s-a făcut în Delta Dunării pe portanță de mistreț

- Primele focare au apaărut 31 iulie 2017. În România se iau măsuri din 2013. Atunci a fost primul exercițiu de simulare  de focar de PPA, la Bistrița. Au avut loc peste 500 de acțiuni de informare, adresate tuturor entităților cu interese profesional în domeniu.

- Filtrele rutiere au fost un demers de etapă. Între timp s-a hotărât să se instituie filtre în localitățile afectate. Am restrâns zonele. Ne-am apropiat și mai mult de focarele existente

- Astăzi am prezentat concluziile experților: filtre rutiere pentru control în trafic, pentru a nu scoate din animale bolnave din zonele de risc

- S-a propus scoaterea filtrelor dezonfectoare rutiere și meținerea lor la nivelul fermelor afectate

- S-a reținut recomandarea pentru transferul unitar și eficient dintr-o unitate teritorială în alta

- Avem 781 de focare, 165 de localități afectate, 11 exploatații industriale afectate. 40 de cazuri la mistreț confirmate

- Au fost eliminați 143.000 de porci, în zona de nord a țării.

- Pe 13 august au fost stinse primele focare de boală. Pe 24 august a mai fost stins un focar.

- În zona de sud-est, evoluția este mult mai agresivă. Au fost uciși peste 149.000 de porci.

- Ultimul județ afectat este Ilfov, unde avem patru focare.

- Despăgubirile acordate celor afectați de PPA. Până acum cumulează 6.789.410 lei. Au fost plătite în 84 de dosare, 222.060 de lei. De asemenea, se află în curs de finalizare evaluarea unui număr de 681 de dosare.

- Toate animalele suspecte trebuie neutralizate

- România și Europa se confruntă cu cea mai gravă criză a animalelor de după al doilea Război mondial. Pesta definește apogeul negativ al bolii. Evoluează cu mortalitate de până la 100%. Se extinde repede și pe suprafețe mari. Nu există profilaxie. Nu exită reacție de anticorp prin vaccin. Nu are tratament, de aceea se elimină porcul purtător.

- Nu este tocmai simplu să identificăm un orizont în care să eradicăm boala.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel