Pesta porcină africană a fost confirmată la o fermă din Ipoteşti

O fermă din comuna Ipoteşti a fost afectată de pesta porcină africană (PPA) şi toate cele peste 3.700 de suine din exploataţie vor fi ucise preventiv începând de vineri, au anunţat reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Olt. 

'A fost confirmată pesta porcină africană şi la o exploataţie comercială de suine aflată în localitatea Ipoteşti, unde, de astăzi, se aplică măsura uciderii tuturor porcilor, respectiv un efectiv de 3.755 capete suine, conform planului de măsuri de combatere a bolii, aprobat în şedinţa CLCB din data de 31 octombrie', se arată într-un comunicat al DSVSA Olt remis, vineri, AGERPRES.

În judeţul Olt sunt în continuare considerate active 86 de focare de boală, iar alte 29 de focare au fost declarate stinse în ultimele două săptămâni. Mai sunt încă considerate activele focare de PPA din localităţile Cilieni, Ianca, Gostavăţu, Stoeneşti, Văleni, Orlea, Studina, Gura Padinii, Ipoteşti, Coloneşti, Grojdibodu, Gîrcov, Obîrşia Nouă, Potcoava, Perieţi, Grădinile. Au fost stinse 11 focare din Sprîncenata, trei focare în Dăneasa, un focar din Brebeni, două focare în Ipoteşti, un focar din Vîrtopu, trei focare în Drăgăneşti Olt, două focare în Şerbăneşti, patru focare în Crîmpoia şi două focare în Ghimpeţeni.

DSVSA a informat că, până în prezent, 'în focarele de boală au fost eliminaţi 952 de porci din gospodăriile populaţiei, iar în acţiunile de ucidere preventivă a tuturor porcilor aplicate în localităţile Cilieni, Sprîncenata, Slăveni (Gostavăţu), Stoeneşti şi Orlea au fost eliminaţi 2.036 porci'.

Au fost plătite despăgubiri de peste 1,24 milioane lei pentru porcii din 321 de exploataţii afectate de PPA, atât pentru cei din focare de boală, cât şi pentru suinele eliminate preventiv, din localităţile: Cilieni, Slăveni (Gostavăţu), Stoeneşti, Gura Padinii, Drăgăneşti, Ianca, Văleni, Ipoteşti, Gârcov, Vârtopu şi Crîmpoia. Prezenţa PPA a fost confirmată şi la trei mistreţi vânaţi pe fondurile 40 Dăneasa şi 53 Orlea. DSVSA Olt aminteşte că este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mişcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului PPA.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel