Pentagon: SUA nu susţin o eventuală ofensivă turcă în nordul Siriei

SUA nu susţin ofensiva pe care Turcia intenţionează să o desfăşoare în nordul Siriei şi armata americană nu o va sprijini în vreun fel, a anunţat luni Pentagonul, potrivit Reuters şi AFP.

Departamentul Apărării i-a spus clar Turciei - aşa cum a făcut şi preşedintele - că nu susţinem o operaţiune turcă în nordul Siriei. Forţele armate ale SUA nu vor sprijini şi nu vor fi implicate în nicio asemenea operaţiune, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Jonathan Hoffman.

Un comunicat al Departamentului Apărării precizează că şeful Pentagonului, Mark Esper, l-a avertizat pe omologul său turc în legătură cu riscurile pentru Turcia dacă aceasta ar recurge la o acţiune unilaterală în Siria.

Pe de altă parte, un demnitar american a precizat luni că SUA nu vor retrage decât un număr mic de soldaţi care sunt desfăşuraţi în Siria la frontiera turcă.

În afară de asta, poziţia noastră militară nu s-a schimbat în nord-estul Siriei, a adăugat el.

Duminică, Casa Albă a anunţat retragerea trupelor americane din regiunile siriene unde se află miliţiile kurde Unităţile de protecţie a poporului (YPG), considerate de Ankara grupare teroristă.

Pe 5 octombrie, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat ameninţarea cu lansarea unei operaţiuni la sol şi în aer în Siria contra miliţiilor kurde YPG.

El afirmase marţi că Turcia îşi va pierde răbdarea faţă de SUA în legătură cu crearea unei zone de securitate în nord-estul Siriei, prevăzută în conformitate cu un acord convenit de Washington şi Ankara în luna august.

Şeful statului turc turc a ameninţat în mai multe rânduri cu lansarea unei ofensive transfrontaliere. El speră că va putea folosi zona de securitate din nordul Siriei pentru a putea repatria aproximativ 2 milioane de refugiaţi sirieni aflaţi în prezent în Turcia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel