Pensionare judecători. Guvernul polonez intenţionează să se adreseze Curţii de Justiţie a UE

Judecător
Judecător

Guvernul polonez a anunţat luni că ia în considerare să se adreseze Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) în legătură cu disputa legată de pensionarea forţată a judecătorilor.

Modalitatea adecvată de acţiune poate fi aceea de a înainta cazul către CJUE, a declarat ministrul de externe polonez Jacek Czaputowicz pentru postul public de radio polonez, transmite dpa. 

La începutul lunii iulie, guvernul polonez a decis să coboare de la 70 de ani la 65 de ani vârsta de pensionare a judecătorilor, măsură care a făcut ca 22 de judecători de la Curtea Supremă să fie nevoiţi să se pensioneze. Totuşi, preşedinta instituţiei, Malgorzata Gersdorf, a refuzat să facă acelaşi lucru, susţinând că mandatul său constituţional se încheie în 2020. Ea a devenit în Polonia un adevărat simbol al opoziţiei faţă de reforma iniţiată de PiS în sistemul judiciar. 

Noua lege face parte dintr-o serie de reforme judiciare ale guvernului conservator condus de Partidul Lege şi Justiţie care i-au permis deja să obţină controlul asupra tribunalelor de drept comun, al Consiliului Naţional al Magistraturii şi al Tribunalului Constituţional. Avem dreptul de a reforma sistemul de justiţie. Refora este în concordanţă cu actualele standarde ale UE. Polonia este pregătită să îşi apere drepturile în faţa CJUE, a spus Czaputowicz. 

El a sugerat, totuşi, că UE trebuie întâi să observe modul în care funcţionează legile în practică şi, dacă şi atunci încă există motive de îngrijorare, executivul polonez nu va exclude operarea unor 'posibile schimbări'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel