Pensii speciale eliminate. Laura Radu, președinte Tribunalul București: Protestele continuă

Protestele magistraților continuă, cel puțin asta a anunțat președintele Tribunalului București, Laura Radu. 

Laura Radu, președintele Tribunalului București, a intervenit în direct la România TV după ce Parlamentul a decis eliminarea pensiilor speciale. Întrebată dacă parlamentarii știau că votează o lege ce va fi declarată neconstituțională aceasta a răspuns: 

”Credem că și domnii reprezentanți ai puterii legiuitoare știau acest lucru. Este vorba de două decizii ale CCR despre care noi tot am vorbit, deciziile din 2000 și din 2010 în care CCR a arătat clar că pensia de serviciu este asociată statutului magistratului și independenței magistratului. Întâmplător, eram în ședința de bilanț a Tribunalului București în momentul în care am aflat această veste și pot să vă spun că s-a confirmat din partea colegilor mei în continuare menținerea suspendării activității pe perioadă nedeterminată. Noi sperăm să nu apară alte rațiuni pentru care CCR să își schimbe practica anterioară. Teoretic este puțin probabil pentru că în aceste două decizii ale CCR se face trimitere la numeroase reglementări internaționale”, a precizat Laura Radu, președintele Tribunalului București, în direct la România TV. 

Cum se explică pensiile magistraților 

Întrebată despre ”pensiile uriașe” ale magistraților, pensia medie fiind de 18.668 de lei, Laura Radu a răspuns: 

”Pensia de serviciu și nu pensia specială, deci pensia de serviciu a magistraților este recunoscută ca fiind un procent de 80% din indemnizația de încadrare brută lunară. Acesta este procentul pe Legea 303/2004. Problema este alta că în anul 2018, în materie fiscală, toate contribuțiile au fost transferate de la angajator la angajat și atunci indemnizația brută de încadrare a crescut astfel că a apărut această valoare. De aceea, ele sunt la acest cuantum”, a mai spus Laura Radu. 

Continuă protestul magistraților 

”Protestul magistraților va continua pe perioadă nedeterminată. Vom aștepta demersurile Înaltei Curți către Curtea Constituțională.” a mai spus aceasta. 

Întrebată de analistul politic Bogdan Chirieac dacă forma de protest a magistraților poate fi considerată o grevă, președintele Tribunalului București a răspuns: 

”Nu poate fi considerată o grevă tocmai pentru faptul că se intră în sala de ședință și pentru că fiecare judecător în discuție directă cu părțile și cu avocații apreciază în ce măsură cauza este urgentă”, a încheiat Laura Radu.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel