PENSII SPECIALE pentru aleșii locali. Proiectul, depus în Parlament

Legea pensiilor
Legea pensiilor

Parlamentarii nu se lasă și vor să-i cadoriseacă pe aleșii locali cu pensii speciale. Astfel, un grup de parlamentari a depus o propunere legislativă pentru completarea Legii nr.393/2004 privind Statutul aleşilor locali.

Proiectul de lege prevede pensii speciale pentru  primari, viceprimari, președinti și vicepreședinți de Consilii Județene, începand cu luna ianuarie 2019, acestea fiind acordate din din bugetele locale, în limita a trei mandate complete. Este pentru a  doua oară când se încearcă această manevră, dupa ce un proiect asemănător  adoptat în 2016 a fost declarat, de două ori neconstitutional de judecătorii CCR.

În ce constă  actualul proiect:

- Incepand cu 1 ianuarie 2019, primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii consiliilor judetene care indeplinesc conditiile varstei standard de pensionare sau ale varstei stanard reduse in conformitate cu legea au dreptul, la inceptarea mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta, daca nu sunt realesi pentru un nou mandat.

Vezi AICI poiectul de lege

- Indemnizatia pentru limita de varsta se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate.

- Cuantumul indemnizatiei se acorda in limita a 3 mandate complete si se calculeaza ca produs al numarului de mandate cu 0,25 din salariul de baza minim brut garantat in plata.

[citeste si]

- Cuantumul se suporta din bugetele local ale unitatilor administrativ teritoriale si se plateste de catre acestea.

- Nu beneficiaza de indemnizatia pentru limita de varsta alesii locali care au fost condamnati definitv pentru comiterea, in calitate de primar, viceprimar, presedinte si vicepresedinte al consiliului judetean, a unei infractiuni de coruptie.

- Alesii locali care la data indeplinirii conditiei varstei standard de pensionare sunt urmariti penal sau trimisi in judecata pentru comiterea, in exercitarea functiei, a unor infractiuni de coruptie, nu sunt indreptatiti la indemnizatie, pana la pronuntarea definitiva a instantei de judecata. In cazul achitarii, sunt indreptatiti sa obtina indemnizatia pentru limita de varsta de la data indeplinirii conditiei de varsta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel