PENSII. Ministrul Muncii: NU poți să îți bați joc! Nu vreau să folosesc cuvinte dure, dar…

Rodica Mitu / 13 ian 2019 / 19:21
PENSII. Ministrul Muncii: NU poți să îți bați joc! Nu vreau să folosesc cuvinte dure, dar…
PENSII. Ministrul Muncii: NU poți să îți bați joc! Nu vreau să folosesc cuvinte dure, dar…

Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale, Marius Budăi, a declarat, duminică seară, că sunt bani de pensii, făcând o serie de precizări importante.

„Cei care critică nu conștientizează că cei în vârstă nu au nevoie de nicio emoție, să li se spună că de mâine nu mai avem bani de pensie", a declarat ministrul Marius Budăi. Rugat să ofere un nume, a precizat: „De la președintele țării până la toți cei care au spus că nu sunt bani de pensii și salarii. Pentru că nu poți să îți bați joc de pensionari și să vii să le spui nu vor mai fi bani de pensii. Am avut astfel de declarații și pe parcursul anului 2017. Nu vreau să folosesc cuvinte dure, dar vreau să spun că induce (n.r. se referă la președintele Klaus Iohannis) o stare de neliniște. Și pensionarii vor spune la vot cum se cheamă".

„Nu poți să induci o stare de neliniște când știi că nu e adevărat și să spui nu veți avea bani de pensii. Le-am spus unor colegi din opoziție: haideți cu mine într-un sat, unde vreți voi în țara asta, și să intrăm în casă la un bătrân și să-i spui că de mâine nu vă mai dă pensia. Să-i vezi chipul, să-i vezi privirea", a spus ministrul Muncii, duminică seară, la Antena 3, în cadrul emisiunii „Subiectiv", moderată de Răzvan Dumitrescu.

„Sunt declarații în contradictoriu”

 

„Eu am făcut un grafic despre cum au evoluat pensiile. Surpriza a venit din 1 iulie 2017, când am devansat acea indexare cu o majorare mult mai mare decât a fost prevăzut în lege. Pensionarii au primit 1.000 lei începând din 1 iulie. Dacă am fi continuat cu aceeași măsură a PNL, am fi avut tot 970 lei valoare punctului de pensie. La 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie este 1.100 lei. Colegii noștri din opoziție spun că nu avem bani, dar apoi spun că trebuie să mărim pensiile. Sunt declarații în contradictoriu", a mai spus ministrul Muncii.

Despre Legea salarizării

 

„Se observă cum am preluat din 2016. În 2022, vrem să ajungem la masa salarială 40,1%. Se observă creștere de la an la an. Încercăm pe cât posibil să continuăm așa cum am promis. Noutatea vine în 2019, unde de la 1 ianuarie, am făcut trei categorii pentru salarii minime, pentru construcții, pentru studii superioare și pentru studii medii. În februarie, vom face la Milano sau Torino, o bursă de lucru pentru românii care lucrează acolo", a explicat ministrul Marius Budăi.

De asemenea, ministrul Muncii a mai precizat că salariului minim net va ajunge în 2020 la 317 euro.

Câștigul salarial mediu net în noiembrie 2018 față de noiembrie 2016 înregistrează o creștere cu 28,5%.

Indicele prețurilor de consum în noiembrie 2018 față de noiembrie 2016 înregistrează o creștere cu 6,8%.

Câștigul salarial real în noiembrie 2018 față de noiembrie 2016 înregistrează o creștere cu 20,3%.

„Vor fi bani de pensii, de investiții, de salarii", a afirmat ministrul.

Totodată, cu privire la Pilonul II de pensii, a spus că nu se desființează.

 

 

VEZI ȘI: 

Fake news - conferințe. Bălănescu, Mare Maestru al MLNR: Românii își rezolvă semnele de întrebare

ANAF popriri cont. Teodorovici: Lucrurile se vor schimba