Pelerinaj la peștera Sf. Andrei, fără incidente, cu respectarea măsurilor sanitare. Câți credincioși au participat

 Foto: Crișan Andreescu
Foto: Crișan Andreescu

Aproximativ 300 de persoane, au participat luni, 30 noiembrie, fără incidente, la slujba religioasă săvârşită de arhiepiscopul Teodosie, alături de soborul de preoţi şi călugări invitaţi, cu ocazia celebrării praznicului Sfântului Apostol Andrei, la mânăstirea ce-i poartă numele, din localitatea Ion Corvin.

Potrivit prefectului judeţului Constanţa, Silviu Coşa, serviciul religios organizat luni, 30 noiembrie, de Arhiepiscopia Tomisului, în mod tradiţional, la mănăstirea de la peştera Sfântului Apostol Andrei, a decurs fără incidente, cu participarea a aproximativ 300 de persoane, pe tot parcursul evenimentului.

Din informaţiile transmise de către coordonatorul dispozitivului de ordine publică, slujba organizată sub auspiciile Arhiepiscopiei Tomisului la mănăstirea Sfântul Apostol Andrei, din comuna Ion Corvin, s-a desfăşurat fără incidente, la eveniment fiind prezenţi permanent, în dinamică, circa 300 de persoane, a declarat prefectul Coşa, potrivit Agerpres..

Conform datelor centralizate de forţele de ordine, la slujba religioasă ar fi participat aproximativ 150 de membri ai clerului bisericesc, circa 120 de credincioşi sosiţi individual, 20 de voluntari prezenţi pentru serviciile de catering şi membri ai unei delegaţii creştine sosiţi cu opt microbuze de câte opt locuri, a mai menţionat prefectul judeţului Constanţa.

Peste 130 de jandarmi şi poliţişti au fost mobilizaţi la manifestările religioase organizate la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei din comuna Ion Corvin, a informat, duminică, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Constanţa. Dispozitivele sunt unele uzuale pentru un astfel de eveniment, a precizat IJJ Constanţa.

'Principalele obiective ale forţelor de ordine vor fi siguranţa participanţilor şi prevenirea producerii de incidente. Pentru aceasta, vor fi organizate echipe de dialog, patrule pedestre şi auto, cordoane de ordine publică şi alte dispozitive adaptate situaţiei din teren. Acestea sunt dispozitive uzuale pentru un astfel de eveniment şi facem precizarea că nu au fost adoptate măsuri suplimentare faţă de anii precedenţi şi nici nu au fost mobilizate forţe şi mijloace în sprijinul celor din judeţul Constanţa', se arată într-un comunicat de presă transmis duminică de IJJ Constanţa.

Conform sursei citate, în colaborare cu reprezentanţii mănăstirii şi ai DSP Constanţa, au fost stabilite trasee interioare de deplasare a pelerinilor către racla cu sfintele moaşte, altar şi lumânărar, au fost realizate marcaje pe traseul de acces în mănăstire, precum şi pentru participanţii la slujba religioasă, astfel încât să se respecte distanţarea fizică.

'Pentru desfăşurarea fără incidente şi în siguranţă a evenimentului, solicităm tuturor participanţilor să respecte aceste marcaje, să nu staţioneze excesiv în zona raclei şi să nu forţeze accesul prin alte puncte decât cele marcate', a transmis IJJ Constanţa.

Potrivit legislaţiei, pentru prevenirea răspândirii infecţiilor cu SARS-CoV-2, organizarea de procesiuni şi/sau pelerinaje religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reşedinţa în localitatea unde se desfăşoară respectiva activitate. Jandarmeria şi Poliţia au făcut apel la responsabilitate şi au recomandat tuturor participanţilor să respecte regulile de protecţie individuală - păstrarea distanţei fizice, purtarea corectă a măştii de protecţie şi dezinfectarea mâinilor.

Organizatorii au asigurat trei puncte cu dezinfectanţi şi măşti. Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, i-a invitat, sâmbătă, pe preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, membrii Guvernului, parlamentari, precum şi pe reprezentanţii autorităţilor locale să participe la manifestările religioase prilejuite de sărbătoarea Sfântul Andrei.

Potrivit unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, este interzisă participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi.

Arhiepiscopia Tomisului a solicitat în instanţă suspendarea acestei decizii, cererea fiind respinsă de judecători. Respinsă de instanţă a fost şi cererea Arhiepiscopiei Tomisului de emitere a unei ordonanţe preşedinţiale pentru desfăşurarea pe 29 şi 30 noiembrie a pelerinajului la Mănăstirea Peştera Sfântului Apostol Andrei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel