Pedepsele pentru omor, viol și răpire, majorate. Decizie în Guvern

Mihai Ciobanu / 27 aug 2019 / 13:55
Inchisoare, foto ilustrativ
Inchisoare, foto ilustrativ

Guvernul discută în ședința de marți, în primă lectură, un proiect ce prevede majorarea pedepselor pentru omor, viol sau răpire, în unele cazuri acestea ajungând la 20 de ani de detenție. Totodată, pedeapsa pentru viol ar urma să crească la 12 ani de închisoare.

"Vom discuta, în primă lectură, măsuri pentru descurajarea criminalității și protecția cetățenilor. Pentru faptele grave de omor, viol, răpiri sau infracțiuni contra integrității sexuale a minorilor trebuie aplicate pedepse mai mari", a spus Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.

Printre noile pedepse prevăzute de proiect sunt:

 

- Pedeapsa pentru omor calificat crește la 20 de ani

- Pedeapsa pentru viol, între 5 și 12 ani

- Pentru forma agravantă a infracțiunii de viol, când victima este minor, pedeapsa este între 7 și 15 ani

 

Se stabilește fapta de lipsire de libertate. Disctinct va exista și fapta agravantă, când fapta este comisă prin răpire- închisoarea urmând să fie între 2 și 8 ani. În cazul în care lipsirea de libertate are consecință moartea victimei- închisoarea va fi de până la 18 ani

Majorarea limitelor de pedepasa se poate ajunge la detenția pe viață, nu doar pentru omorul calificat. "Sunt măsuri necesare pentru a oferi un plus de siguranță și pentru a descuraja faptele grave împotriva cetățenilor", a mai spus premierul.