Patriarhul Daniel, propus pentru titlul de cetăţean de onoare al Capitalei

Foto: basilica.ro
Foto: basilica.ro

Titlul de cetăţean de onoare al Capitalei urmează să îi fie conferit Patriarhului Daniel, în semn de recunoştinţă pentru activitatea social-filantropică, liturgică şi misionară desfăşurată pe plan naţional şi internaţional, conform unui proiect de hotărâre care figurează pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Capitalei din 31 ianuarie. 

În expunerea de motive, primarul general, Gabriela Firea, invocă grija Patriarhului Daniel de a începe realizarea Catedralei Mântuirii Neamului, care va aduce în ansamblul ei atât Muzeul Creştinismului Românesc, căminul pentru pelerini, un centru de diagnostic şi tratament, cât şi un centru de conferinţe.

Potrivit raportului de specialitate, patriarhul Daniel, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, s-a născut la 22 iulie 1951, Dobreşti (Timiş). După absolvirea examenului de bacalaureat s-a înscris ca student la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974), unde a obţinut diploma de licenţă în teologie. În perioada 1974-1976 a frecventat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucureşti, Secţia Sistematică, sub îndrumarea pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae. În 1979 şi-a susţinut teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg. ÎPS Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, este şi fondatorul a numeroase instituţii, printre care: Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iaşi; Seminarele Teologice Ortodoxe de la Mănăstirea Agapia, Botoşani, Dorohoi, Iaşi şi Piatra Neamţ; Academia Laică Sf. Ioan de la Neamţ, Mănăstirea Neamţ, Centrul Cultural-Pastoral Sf. Daniil Sihastru-Durău, Institutul Ecumenic Sf. Nicolae - Iaşi, Centrul de Conservare şi Restaurare a Patrimoniului Religios Resurrectio.

De asemenea, Mitropolitul Daniel a înfiinţat instituţii sociale precum: Asociaţia Creştină Pelerinul (Iaşi), Cabinetul Stomatologic St. Pantelimon (Iaşi), Asociaţia Medicilor şi Farmaciştilor Ortodocşi din România (Iaşi), Departamentul socio-caritativ Diaconia (Iaşi), cantine pentru săraci la Iaşi, Paşcani, Dorohoi, Hârlău; Dispensarul policlinic Sf. Ap. Petru şi Pavel, Centrul de Diagnostic şi Tratament Providenţa. Lui i se datorează şi aducerea moaştelor unor sfinţi şi a unor relicve sfinte la Iaşi şi în eparhiile sufragene ale Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. De-a lungul timpului a primit numeroase distincţii şi titluri (premiul Emanuel Heufeder, Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare cruce şi Ordinul Serviciul Credincios în rang de Mare Cruce acordate de Preşedinţie, membru titular al Academiei Internaţionale de Ştiinţe Religioase de la Bruxelles). Totodată, deţine titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor institute academice din ţară şi străinătate. Acordarea titlului de cetăţean de onoare reprezintă o recompensă simbolică şi nu are implicaţii la bugetul local.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel