Paşte catolic 2019. Tradiţii şi obiceiuri: Ce semnifică obiceiul stropitului

paste catolic 2019
paste catolic 2019

Paştele catolic 2019. Paştele catolic este sărbătorit în duminica Floriilor la ortodocşi. Anul acesta, catolicii sărbătoresc Paştele pe 21 aprilie. Vă prezentăm câteva tradiţii şi obiceiuri.

PAŞTE CATOLIC 2019. Unul dintre obiceiurile catolicilor de Paşte este stropitul. Acest obicei îşi are originea in Germania, iar majoritatea romanilor din Ardeal l-au adoptat.

La inceput, stropitul se facea cu apa, apoi a fost folosit prafumul.

Apa este simbolul purificarii, iar datorită faptului că apa provine din fantani, în satele populate de nemţi a apărut obiceiul fântânilor împodobite cu ouă.

Obiceiul stropitului este practicat in amintirea zeitei fertilitatii si a primaverii. Aceasta zeita se numea "Ostera", denumire din care provine si "Ostern" – Paste.

Dăruirea și ciocnitul ouălelor, este un alt obicei practicat de catolici de Paşte.

Tradiţii şi obiceiuri de Paştele catolic

Pastele a fost sărbătorit pentru prima data in jurul anului 1400 inainte de Hristos. Se spune că atunci, toti evreii trebuiau sa ia câte un miel si sa il sacrifice. Apoi, cu sangele mielului erau unse ramele de lemn ale usilor de la casele in care locuiau acestia. Potrivit tradiţiei, în noaptea aceea, ingerul mortii trimis de Dumnezeu a trecut prin Egipt si a omorat toti fiii intai nascuti ai egiptenilor in casele care nu aveau pe usa sangele mielului.

In casele israelitilor nu a murit nimeni, pentru ca acestia ascultasera porunca lui Dumnezeu si au pus sangele mielului pe usile lor. Sangele mielului oferea o garantie, un semn vizibil prin care credinciosii dadeau de inteles ca au luat in serios avertismentul lui Dumnezeu.

Incepand din anul 1582, biserica catolica si cea ortodoxa folosesc calendare diferite. Biserica cateolica se ghideaza dupa calendarul Gregorian, in timp ce ortodocsii au pastrat calendarul Iulian.

Ce religii sărbătoresc Paştele odată cu catolicii

Nu doar catolicii serbeaza Sfintele Pasti in aceasta duminica. Dintre religiile care sarbatoresc Pastele odata cu catolicii se numara: reformatii, unitarienii, baptistii, penticostalii, adventistii de Ziua a Saptea, crestinii dupa Evanghelie si Biserica Evanghelica Romana.

VEZI ŞI Florii 2019. Tradiţii şi obiceiuri: Ce trebuie să facă fetele nemăritate în această zi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel