Paște 2019. Săptămâna Albă, semnificație: Ce se dă de pomană în aceste zile

Ema Apostu / 06 Martie 2019 / 10:45

Paște 2019. Săptămâna Albă. Pe 4 martie, a început Săptămâna Albă, cunoscută ca Săptămâna dinaintea Postului Mare.

Paște 2019. Săptămâna Albă. Credincioșii pot consuma inclusiv miercurea și vinerea ouă, lapte, brânză și pește, dar nu și carne. Miercuri, 6 martie, se rosteste rugăciunea Sfântului Efrem Sirul - "Doamne și Stăpânul vieții mele", rugăciune care încetează în miercurea din Săptămâna Mare.

Paște 2019. Săptămâna Albă. În această săptămână (miercurea și vinerea) nu se săvârșește Sfânta Liturghie. Tot în această săptămână, în Sâmbăta lăsatului sec de brânză, Biserica îi pomenește pe toți bărbațîi și femeile care au fost "luminați prin postire". Această zi este numită "a asceților".

Paște 2019. Săptămâna Albă. Biserica ii consideră călăuzitori pentru parcurgerea postului: "Veniți toți credincioșii să lăudăm cetele cuvioșilor părinți: pe Antonie căpetenia, pe luminatul Eftimie, pe fiecare deosebit și pe toți împreună și viețile acestora că un alt Răi al desfătării cu gândul socotindu-le ...". Duminică, în ultima zi dinaintea Postului Mare, se cere iertare. Această duminică este cunoscută sub numele de „Duminica Iertări". 

Vezi și: Postul Paștelui 2019. Când începe și ce nu ai voie să faci. Este păcat!

Paște 2019. Săptămâna Albă. În Sâmbătă Albă se fac plăcinte, care se dau de pomană. Bărbații nu lucrează, iar femeile nu cos și nu spăla cămăși bărbătești. În această zi se împart colacei, colivă cu lumânări mici și plăcinte, pentru că cei ce le dau de pomană să aibă ce mânca pe lumea cealaltă. Fetele aduc câte un ulcior de apa de la izvorul cel mai rece și dau de pomană că să aibă izvor în cealaltă lume.

Paște 2019. Săptămâna Albă. În Săptămâna Albă, tradiția spune că nu e bine să te speli pe față și pe cap, decât dacă pui în albie o bucățica de brânză. Altfel, riști să îți albească părul sau să orbești. Săptămâna Albă se încheie cu duminică de lăsatul secului de brânză, ultima zi de petrecere înaintea Postului Paștelui 2019.

Vezi și: Dieta cu ouă și grapefruit. Slăbești până la 10 kilograme