Paște 2019. Profesor de la BBC: Iisus nu a fost alb. Detaliu ignorat de toată lumea creștină

Iisus
Iisus

Robyn J. Whitaker, lector universitar, a scris pentru BBC Mundo o analiză prin care vrea să arate de ce este important să știm că ”Iisus nu era alb”. 

”Am fost crescut într-o casă creștină. Pe peretele încăperii mele atârna o icoană cu Iisus Hristos. Se vedea iubirea în ochii lui. Avea ochii albaștri și pielea foarte albă. Problema însă este că Iisus nu era alb, așa cum ne-am obișnuit să-l vedem pictat în icoane.

Afirmația nu este deloc controversată din punct de vedere academic. Cu toate acestea, este un detaliu de care pare să uite milioane de creștini care vor sărbători Paștele în perioada următoare. În majoritatea lăcașelor de cult, Iisus Hristos va fi reprezentat ca un om alb, cu caracteristici similare cu cele ale unui individ anglo-australian (sau european).

Știți filmul The Passion of the Christ? Jim Caviezel, actorul care l-a interpretat, este irlandez-american. Amintiți-vă, de asemenea, unele dintre cele mai renumite picturi care au crucificarea lui Iisus Hristos ca temă centrală. Rubens, Grünewald, Giotto... toți autorii pot aprecia tendința europeană de a-L reprezenta drept un om alb. Dar cât de mult contează toate acestea? Ei bine, mult, deoarece, ca societate, suntem pe deplin conștienți de puterea de reprezentare și de importanța diversității modelelor de comportament.

Lupita Nyong'o a devenit faimoasă după ce a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în 2013. De atunci, vedeta de culoare a mărturisit în mai multe interviuri că atunci când era tânără a avut un sentiment de inferioritate pentru că toate referințele de frumusețe erau legate de femeile cu pielea albă.

Dacă suntem capabili să recunoaștem importanța diversității etnice și fizice în modelele de comportament care apar în mass-media, ce ne împiedică să facem același lucru cu credința? De ce continuă să predomine imaginea lui Iisus Hristos alb?

Există și biserici care îl înfățișează negru pe Iisus Hristos, dar majoritatea nu. Acest lucru ascunde un pericol - creștinii uită să aibă sentimentul de compasiune față de cei pe care îi consideră diferiți, lucru care nu are nicio legătură cu morala creștină.

Reprezentarea lui Iisus Hristos drept alb poate face ca un individ să simtă afecțiune față de Iisus și, în același timp, să demonstreze foarte puțină empatie față de o persoană din Orientul Mijlociu. De asemenea, afirmația teologică conform căreia oamenii au fost creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu are consecințe: dacă Dumnezeu este întotdeauna reprezentat ca un om alb duce la baza unui rasism latent.

Sărbătorile pascale mă fac să mă întreb cum ar fi arătat biserica și societatea noastră dacă am fi acceptat că Iisus Hristos avea pielea neagră?

Poate că atitudinea noastră s-ar schimba dacă am înțelege aceste lucruri. Mă tot gândesc la ce s-ar putea schimba dacă am fi conștienți de faptul salvatorul lumii era evreu din Orientul Mijlociu”, a scris Robyn J. Whitaker într-un articol pentru BBC Mundo.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel