Paște 2019, Joia Mare. Ce nu ai voie să faci. Este interzis, mai ales femeilor!

Joia Mare este ziua în care se roșesc ouăle, iar creştinii care s-au spovedit se împărtăşesc. Ce nu ai voie să faci în această zi sfântă. Femeile ar trebui să fie atente!

Paște 2019, Joia Mare. În Joia Mare, se prăznuiesc sfânta spălare a picioarelor, Cina cea de Taină, rugăciunea cea mai presus de fire și Vânzarea Domnului.  La Liturghia din Joia Mare, la unele catedrale chiriarhale și mănăstiri are loc și o rânduială mai specială, "Spălarea picioarelor", ce se săvârșește după citirea Rugăciunii amvonului. Atunci preotul sau arhiereul iese din biserică, așa cum este îmbrăcat, cu cădelnița în mână și cu făclii aprinse la locul special pregătit pentru spălare și unde sunt rânduiți 12 frați care vor fi spălați de către cel mai mare, scrie crestinortodox.ro.

Paște 2019, Joia Mare. Tot în Sfânta Joi, seara, se săvârșește denia celor 12 Evanghelii, care se citesc în tot cursul slujbei. La finalul fiecărei Evanghelii citite se zice: "Slavă îndelung răbdării Tale, Doamne, slavă Ție, Doamne, slavă Ție".

Paște 2019, Joia Mare. Joia Mare este ziua în care se roșesc ouăle, despre care se spune că nu se strică tot anul. Se ține post cu mâncare uscată, la biserici nu se mai trag clopotele, ci doar se bate toaca. Creştinii care s-au spovedit se împărtăşesc, iar fetele fac în timpul slujbei câte un nod pe o sfoară, după fiecare evanghelie, apoi îşi pun sfoara sub pernă ca să-şi viseze alesul.

Vezi și: Paște 2019. Cea mai puternică rugăciune în JOIA MARE. Te ajută în orice problemă!

Ce nu ai voie să faci în Joia Mare


Paște 2019, Joia Mare. În Joia Mare se face ultima pomenire a morților din Postul Mare, iar tradiția spune că în noaptea dintre Miercurea Mare și Joia Mare, se deschid mormintele, iar sufletele morților se întorc la vechile lor locuințe, unde rămân până în sâmbăta dinainte de Rusalii. Obiceiul este, la sate, să li se lase câteva scaune afară pentru a se odihni pe ele și să se facă focuri mari în curte la care să se încălzească...

Paște 2019, Joia Mare. În Joia Mare este interzis să ne sărutăm, pentru că Iuda l-a sărutat pe Iisus chiar înainte să fie prins de romanii pe mâna cărora l-a dat. Nici să dormim în timpul zilei nu e permis, altminteri ne vom da lenii pe parcursul întregului an. Femeile nu au voie să spele rufe pentru că pentru că la morți, în loc să ajungă pomană, se duce apă murdară de la spălat. În Joia Mare nu se fac sub nicio formă parastase.

Vezi și: Cum faci curățenie de Paște cu bicarbonat de sodiu. Trucurile secrete folosite de gospodine

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel