Paște 2019. Arsenie Boca, predică Paște 1949. Ce îi îndemna pe credincioși

Arsenie Boca
Arsenie Boca

Paște 2019. Arsenie Boca, predică Paște 1949. Ce îi îndemna pe credincioși. În 1949, Arsenie Boca a ținut o predică, de Paște, care a ajuns la sufletul credincioșilor. Iată ce spunea părintele.

Paște 2019. Arsenie Boca, predică Paște 1949. Ce îi îndemna pe credincioși. "Prin Sfînta Cruce, prin suferinţa unei răstigniri în viaţă, se intră în Împărăţia lui Dumnezeu. Şi se intră cu atît mai sigur cu cât răbdăm o răstignire nedreaptă!", îi îndemna pe oameni părintele Arsenie Boc

"Iisus n-a făcut aşa. Nici noi să nu facem"


Paște 2019. Arsenie Boca, predică Paște 1949. Ce îi îndemna pe credincioși. "Aceasta se petrece în viaţă prin neîncetata lepădare de sine, prin crucea noastra cea de fiecare zi - cât abia de rămân zile neumbrite de tristeţe - şi desăvârşit se biruie prin moarte. Asa se restabileşte temelia cea străveche. Prin moartea pe cruce trupul se purifică şi ajunge expresie şi mijloc direct al Duhului dumnezeiesc, devine adevărat trup spiritual al Dumnezeului - Om, înviat.

Vezi și: Rețete mâncare post. Tiramisu de post, fără ou și mascarpone

Paște 2019. Arsenie Boca, predică Paște 1949. Ce îi îndemna pe credincioși. Tot aşa şi noi, ne rugăm lui Dumnezeu să ne curăţească viata de întinăciune. El ne trimite câte-o răstignire în fiecare zi, câte-o săptămână a patimilor, câte-o viaţă pe cruce, iar noi, în nepriceperea noastră, neştiind căile lui Dumnezeu, ne rugăm mai cu foc să ne scape de cruce. Iisus n-a făcut aşa. Nici noi să nu facem.

Paște 2019. Arsenie Boca, predică Paște 1949. Ce îi îndemna pe credincioși. S-ar putea spune că Iisus S-a născut pe cruce. Toata viaţa lui Iisus a fost ca atare. Iar din cea mai grea cruce: moartea, a izbucnit şi biruinţa cea mai mare: Învierea sau omorârea morţii. Căci Iisus o biruise în viaţă; iar cu moartea Sa, cea de bună voie a biruit-o şi pentru toţi oamenii, de la începutul până la sfârşitul lumii", a predicat părintele Arsenie Boca în 1949, potrivit Adevărul.

"Vom învia şi noi, ca Iisus"


Paște 2019. Arsenie Boca, predică Paște 1949. Ce îi îndemna pe credincioși. "Cu Învierea lui Iisus avem chezăşia că vom învia şi noi, ca Iisus, căci El e începătorul, pentru noi, în toate. Altă mărturie a veşniciei noastre, mai tare ca aceasta, nu ne-a dat nimeni. Poate că tocmai fiindcă e cea mai tare, uluieşte obişnuitul în care dormim, şi poate tocmai de aceea nu îndrăznim să credem în învierea noastră. Iar fară această credinţă, viata noastră parcă n-are sens, nici scop în sine, tare-i decolorata şi neliniştită.

Paște 2019. Arsenie Boca, predică Paște 1949. Ce îi îndemna pe credincioși. Creştinismul se întemeiază şi dăinuieşte pe Întemeietorul său: pe Învierea Lui din morţi, ultimul cuvânt. Noi suntem care de obicei cădem din creştinism, iar nu creştinismul. Noi cădem, nu Iisus. Minciuna iudeilor n-a surpat Învierea lui Iisus. Dumnezeu nu cade. Dar căzând noi din creştinism ni se pare că a căzut crestinismul, ni se pare că a căzut altcineva, nu noi", spunea părintele Boca.

"Moartea pentru credincios e ultimul botez"


Paște 2019. Arsenie Boca, predică Paște 1949. Ce îi îndemna pe credincioși. "Sunt foarte strânse: moartea cu Învierea. Multora li se pare că se isprăveşte totul cu mormântul. Creştinul însă îşi scrie pe crucea de la căpătâi: "Aştept Învierea morţilor". Credinciosul nu se teme de moarte, fiindcă a desfiinţat-o Iisus. Iisus i-a schimbat sensul, întorcându-i altfel rostul. Acum, moartea pentru credincios e ultimul botez, ultima curăţire a vieţii. Suntem în gândirea sf. Pavel, spunând că botezul nostru, prin care am intrat în creştinism, se desăvârşeşte cu botezul cu care s-a botezat Iisus; şi că sfânta noastră împărtăşanie se împlineste cu paharul pe care l-a băut Iisus.

Paște 2019. Arsenie Boca, predică Paște 1949. Ce îi îndemna pe credincioși. Spre aceste sfârşituri: Botez şi Pahar, - convingeri ca munţii-, fireşte că trebuie nevoinţă, trebuie virtuţi. Dar unde sfârşesc virtuţile, unde duc? Ele nu sunt scopuri în sine. Nu urmărim virtuţile pentru ele însele; ele sunt mijloace pentru dobândirea Adevărului. Şi Dumnezeu e Adevărul", a mai predicat părintele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel