EXCLUSIV  PARTENERIAT CIVIL. Remus Cernea: ”Ar putea fi adoptată în două săptămâni”. Mesaj pentru BOR

Remus Cernea, inițiatorul primului proiect privind reglementarea parteneriatului civil, susține că legea ar putea fi adoptată în două săptămâni, "dacă există voinţă politică".

Remus Cernea a declarat, pentru DC News, că o legea care să permită parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex ar putea fi adoptată în două săptămâni atât timp cât proiectul său este deja la Comisia Juridică.

"Ar putea să o facă foarte ușor"

"Când am propus parteneriatul civil acum cinci ani și jumătate, a existat un val de ostilitate și de atacuri la adresa mea, val venit cam dinspre toate partidele de atunci și inclusiv dinspre biserică. Eu am intuit că așa va fi, dar mi-am asumat acest lucru și mă bucur că după cinci ani și jumătate mentalitățile s-au schimbat substanțial în România, iar acum toate partidele parlamentare susțin că e nevoie de o lege pentru reglementarea parteneriatului civil.

A treia lege pe care am depus-o eu se află acum la Comisia Juridică din Camera Deputaților și ar putea fi adoptată în două săptămâni sau într-un timp foarte scurt pentru că ar fi nevoie de o singură ședință a Comisiei Juridice, eventual, în care să fie aduse anumite amendamente la lege, iar în următoarea săptămână ar putea fi adusă pe ordinea de zi a Camerei Deputaților și dacă există voință politică, iar acum din câte înțeleg eu există, legea ar trece imediat. Sigur, în dezbaterea publică au fost aduse și alte proiecte care, în esență, au același conținut. Ele însă ar trebui să treacă prin proceduri îndelungate(...) Așadar ar fi foarte mulți pași, procedural vorbind, ceea ce ar amâna luarea unei decizii pe o perioadă nedeterminată. În timp ce, dacă tot există o voință politică, textul pe care l-am propus și care acum există la Comisia Juridică poate fi amendat oricum, poate fi schimbat 100% dacă s-ar considera necesar, repet procedural este posibil. Așadar, cine ar dori să îmbunătățească acest text ar putea să o facă foarte ușor", a declarat Remus Cernea. 

CNCD, "prevedere discriminatorie"

Fostul parlamentar susţine că textul propus de CNCD ar avea o prevedere discriminatorie. "Textul propus de CNCD are o prevedere discriminatorie și anume că părinții heterosexuali care încheie un parteneriat civil au dreptul să adopte copii, în timp ce părinții LGBT nu au acest drept. Or, acest lucru este extrem de discutabil și ar genera dispute, dezbateri și chiar probleme de ordin legal", a adăugat Cernea.

Biserica, "să extragă nişte învăţăminte"

"Biserica ar trebui să extragă niște învățăminte după uriașul eșec de la referendum și anume că atunci când biserica se implică în chestiuni care țin de lege civilă, biserica are foarte mult de pierdut. Într-un astfel de context în care biserica și-a pierdut foarte mult din influență, ea nu va avea decât de pierdut dacă se va opune reglementării vieții unor cetățeni, care unii pot fi creștini, alții nu și este dreptul lor și ține de securitatea lor socială să existe reglementări care să le permită să trăiască și să se bucure de drepturi", a mai spus Cernea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel