Parlamentul Ucrainei a respins demisia premierului

30 mai 2019 / 16:45

Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean) a respins joi demisia premierului Volodimir Groisman, pe care acesta o prezentase săptămâna trecută după învestirea noului preşedinte Volodimir Zelenski, o decizie care menţine actualul guvern în funcţie pentru următoarele câteva luni, informează AFP şi Ukrinform. 

Doar 97 de deputaţi, dintr-un minim necesar de 226, au votat în favoarea demisiei lui Groisman, în funcţie din aprilie 2016.

'Vreau să vă mulţumesc!', a reacţionat premierul de 41 de ani, care înaintea votului declarase că este pregătit să accepte orice decizie a parlamentului. Groisman şi-a prezentat demisia săptămâna trecută, invocând dezacorduri cu noul şef al statului Volodimir Zelenski, fost actor de comedie şi un novice în politică. El şi-a anunţat intenţia de a participa la alegerile parlamentare anticipate stabilite la 21 iulie de către Zelenski. Potrivit legislaţiei ucrainene, guvernul nu este obligat să demisioneze după schimbarea preşedintelui, dar trebuie să o facă în mod obligatoriu după noile alegeri parlamentare.

Executivul va continua deci să-şi exercite funcţiile provizoriu până la formarea noii coaliţii parlamentare care va desemna noul guvern. Zelenski (41 de ani), care a câştigat detaşat alegerile prezidenţiale cu 73% din voturi, a promis să destructureze vechiul sistem şi să reînnoiască elitele politice din această fostă republică sovietică, confruntată cu un conflict armat cu separatiştii proruşi şi cu grave dificultăţi economice.