Parchetul Militar preia dosarul accidentului aviatic din Apuseni. Cadre militare, în vizorul procurorilor

avion1
avion1

Dosarul accidentului aviatic din Apuseni a fost trimis la Parchetul Militar. Curtea de Apel Alba și-a declinat competența pentru că persoane care urmau să fie audiate în dosar sunt cadre militare.

Structurile care pot atrage competența Înaltei Curți de Casație și Justiție - Secția Parchetelor Militare, sunt Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Serviciul de Telecomunicații Speciale.

Potrivit art. 1, alineatul 5 din legea în baza căreia funcționează STS, 92/1996,  ”(5) Serviciul de Telecomunicații Speciale are structură militară și face parte din sistemul național de apărare”.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au încheiat o primă etapă a cercetărilor în cauza privind accidentul aviatic din munţii Apuseni. Până acum, susţin reprezentanţii PICCJ, a fost făcută cercetarea locului producerii accidentului şi au fost ridicate mijloace materiale de probă. De asemenea, au fost audiate persoanele vătămate în accident, persoanele care au participat, în diferite calităţi, la operaţiunile de salvare, dar şi medici de urgenţă, scrie Mediafax.

"Au fost audiaţi 28 de martori din cadrul ISU, SMURD, personal silvic, jandarmi, localnici, precum şi cele cinci persoane vătămate", mai precizează PICCJ, într-un comunicat de presă remis marţi Mediafax.

Până în acest moment, procurorii au dispus şi efectuarea unor rapoarte medico-legale, fiind solicitate şi depuse documentele relevante de la instituţiile în cauză.

"Mijloacele materiale de probă ridicate de la locul producerii accidentului (aparatul GPS şi staţia ELT) au fost predate investigatorilor CIAS, urmând a fi trimise spre examinare la un laborator de specialitate", mai informează PICCJ.

Conform regulamentului de funcționare a Parchetului Miliar, Art. 41. -(1) ”Secţia parchetelor militare îndeplineşte atribuţiile Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în legătură cu activitatea de urmărire penală şi supravegherea activităţii de cercetare penală efectuate de organele de cercetare penală speciale centrale ale Ministerului Apărării şi ale celorlalte structuri militare, precum şi cele în legătură cu participarea la şedinţele de judecată în cauzele de competenţa instanţelor militare, potrivit legii”.

Procuror-militar șef Secție este Alexandru Ion, reînvestit în funcție în luna noiembrie a anului trecut prin decret prezidențial, la propunerea ministrului Justiției, Robert Cazanciuc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel