Paradisuri fiscale. Lista NOUĂ întocmită de UE

Lista neagră a paradisurilor fiscale întocmită de UE continuă să se scurteze.

Statele Uniunii Europene urmează să scoată săptămâna viitoare Bahreinul, Insulele Marshall şi Sfânta Lucia de pe o listă UE a paradisurilor fiscale, lăsând doar şase jurisdicţii pe listă, la trei luni după ce aceasta a fost adoptată, potrivit unui document european citat marţi de Reuters.

Măsura este de natură să provoace şi mai multă dezaprobare din partea parlamentarilor şi activiştilor care au criticat puternic o primă diminuare a listei în ianuarie ce a redus aproape la jumătate numărul de jurisdicţii listate, la nouă de la 17.

Noua decizie de eliminare de pe listă a fost luată de Grupul responsabil cu Codul de Conduită al UE, ce include experţi fiscali din cele 28 de state membre, potrivit unui document al UE consultat de Reuters. Se aşteaptă ca miniştrii de finanţe din UE să aprobe propunerea la reuniunea lor lunară periodică de la Bruxelles pe 13 martie.

Cele şase jurisdicţii care rămân pe lista neagră sunt Samoa Americană, Guam, Namibia, Palau, Samoa, precum şi Trinidad şi Tobago.

Bahrein, Insulele Marshall şi Sfânta Lucia sunt scoase de pe listă după ce au făcut 'angajamente specifice' de a-şi adapta regulile fiscale şi practicile la standardele UE, se arată în document. Aceste angajamente nu sunt publice.

În ianuarie, guvernele UE au decis să elimine de pe lista neagră Barbados, Grenada, Coreea de Sud, Macao, Mongolia, Tunisia, Emiratele Arabe Unite şi Panama.

Delistarea Panama a provocat o puternică dezaprobare publică. Procesul UE de adoptare a unei liste negre de paradisuri fiscale a fost declanşat de publicarea aşa-numitelor 'Panama Papers', o serie de informaţii financiare confidenţiale care au arătat cum bogaţii şi corporaţiile multinaţionale utilizează schemele off-shore pentru a-şi reduce facturile fiscale.

[citeste si]

Toate ţările scoase de pe listă au fost mutate într-o aşa-numită listă gri, ce include zeci de jurisdicţii care nu respectă standardele UE împotriva evaziunii fiscale, dar s-au angajat să-şi schimbe regulile şi practicile. Ţările de pe lista gri pot fi mutate înapoi pe lista neagră dacă nu îşi respectă angajamentele.

Lista neagră a fost creată pentru a descuraja utilizarea firmelor paravan, care în multe cazuri sunt legale, dar pot ascunde activităţi ilegale. A fost nevoie de aproape un an pentru ca experţii UE să efectueze o examinare a unui număr iniţial de 92 de jurisdicţii din întreaga lume înainte de a identifica în decembrie 17 ce ar putea favoriza evaziunea fiscală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel