Urmărește emisiunea live


Papagalii care își ajută semenii îl contrazic pe Charles Darwin

Biologii au descoperit că papagalii africani cenușii își ajută semenii fără să urmărească niciun beneficiu imediat, în ciuda faptului că, potrivit lui Charles Darwin, ajutorul acordat celorlalți nu are sens în lumea animalelor, notează Science Alert.

Se cunosc multe cazuri de animale care par să își manifeste altruismul, fie că e vorba de primate, câini, vietăți acvatice sau chiar lilieci. Pentru prima dată comportamentul altruist a fost identificat de savanți la păsări. Papagalul african cenușiu (Psittacus erithacus) este considerat una dintre cele mai inteligente zburătoare. Un studiu recent a arătat că nu este un lucru ieșit din comun ca păsările din această specie să își ofere ajutorul fără să aibă în vedere un beneficiu personal.

„Am descoperit că papagalii africani cenușii ajută păsările pe care le cunosc să își atingă un scop, fără să aibă niciun fel de beneficiu personal evident pentru ei înșiși", a explicat biologul comportamentist Désirée Brucks, de la Institutul de Ornitologie Max Planck, din Germania.

Spre deosebire de primate, papagalul nu are niciun fel de reacție negativă, nici furie, nici invidie, atunci când una dintre păsările cu care este prieten primește un tratament favorabil, ba chiar par mulțumite că apropiaților li se întâmplă lucruri bune. În plus, papagalii africani s-au dovedit mai inteligenți și de cât copiii în unele teste, notează Mediafax.

Rezultatele studiului au fost publicate de platforma de specialitate Current Biology.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel