Urmărește emisiunea live


EXCLUSIV  Papa Francisc, în România. Ce politician va fi beneficiarul vizitei - culisele unui moment istoric

Papa Francisc
Papa Francisc

Scriitorul și publicistul, Dan Ciachir, a făcut o paralelă, pentru DC News, între vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea de acum 20 de ani și vizita Papei Francisc, care urmează să ajungă în România ca un șef de stat. 

Vizita istorică a Papei Ioan Paul al II-lea, din mai 1999, cu cea a Papei Francisc din 2019, este incomparabilă

Vizita Papei Francisc reprezintă mult mai puțin decât vizita Papei Ioan Paul al II-lea de acum 20 de ani, care a fost o vizită ecumenică, în care au slujit împreună Patriarhul Teoctist împreună cu Papa Ioan Paul al II-lea. Evident, nu s-au și împărtășit din același potir pentru că suntem departe de reunirea celor două biserici. A fost vizita unui Papă cu experiența Europei de est. Era primul papă neitalian după sute de ani. Era un om care venea dintr-o țară comunistă și care a contribuit esențial la dărâmarea comunismului, el și cu scriitorul rus, Alexandr Soljeniţîn, au contribuit enorm la eliberarea Europei răsăritene de sub comunism. A fost o atmosferă însuflețită, de emulație, pentru că din 1993 Ion Iliescu a dorit să fie beneficiarul unei vizite a Papei și a dorit să impună Patriarhului, însă a fost refuzat. Iliescu ar fi dorit să fie poarta prin care intră suveranul pontif, care era și șef de stat, dar papa ar fi dorit să facă o vizită mai amplă, nu să îl viziteze pe Iliescu, a spus scriitorul Dan Ciachir pentru DC News.

Scopurile vizitei Papei Francisc, beneficiu pentru Iohannis

De această dată, beneficiarul vizitei Papei Francisc este Iohannis pentru că vizita Papei Francisc este una prevalent apostolică și de stat. Centrul de greutate nu cade pe Biserica Ortodoxa Română, ci pe Cotroceni. Papa Francisc nu se întâlnește cu sinodul BOR, ci cu sinodul permanent, cu 6 membri, Patriarhul Daniel și cei 5 mitropoliți. Nu vin și mitropoliții din străinătate, din diaspora, precum la vizita Papei Ioan Paul al II-lea, a mai spus scriitorul Dan Ciachir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel