Papa în România. Măsuri de SECURITATE NUCLEARĂ de importanță capitală: Acte criminale sau teroriste cu consecințe grave

Evenimente de genul Summitului liderilor Uniunii Europene de la Sibiu sau vizita Papei Francisc -  din zilele următoare - implică măsuri de securitate extreme.

Pentru toate aceste activități deosebit de importante, Guvernul României a dispus adoptarea unor măsuri de securitate excepționale din care au facut parte și măsurile de securitate nucleară dedicate Evenimentelor Publice Majore.

Având în vedere importanța evenimentelor publice (politice) menționate, CNCAN a avut responsabilitatea realizarii unui Plan de Securitate Nucleară care să cuprindă măsurile de prevenire, detecţie, răspuns, resursa umană și tehnică necesară pentru implementarea acestor măsuri precum și lista instituțiilor implicate.

În ceea ce priveşte Summitul UE de la Sibiu, pentru implementarea măsurilor de securitate nucleară au fost prezente la Sibiu autorități și forțe care au competențe în domeniu CBRNe cum ar fi Ministerul Apararii Nationale, Inspectoratul General al Poliţiei Române, IGSU, Jandarmeria, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, Ministerul Sănătății, Institulul de Cercetari Nucleare Pitesti (ICN Pitesti), Institutul National de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei - Măgurele (IFIN HH) şi Agentia Natională de Mediu (ANPM). 

Rodin Traicu: "Implementarea sistemelor și măsurilor de securitate nucleară este de importanță capitală"

"Organizarea unui eveniment public major în care participa un număr mare de oameni se confruntă cu provocări complexe de securitate pentru statul care găzduiește un astfel de eveniment. Acte criminale sau teroriste care implică materiale nucleare sau alte materiale radioactive la orice eveniment public major pot avea consecințe grave, în funcție de natura și cantitatea materialului specific implicat, modul de dispersare (violent sau non-violent), localizarea și populația afectate. Implementarea sistemelor și măsurilor de securitate nucleară este, prin urmare, de o importanță capitală", afirmă Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activitatilor Nucleare.

Aceste amenințări care conduc la consecințe grave asupra sănătății, sociale, psihologice, economice, politice și de mediu includ: dispersarea materialelor nucleare și a altor materiale radioactive în locurile publice, cum ar fi un dispozitiv radiologic de dispersie (RDD); Plasarea de materiale radioactive periculoase în locuri publice, cum ar fi un dispozitiv de expunere radiologică (RED), cu intenția deliberată de a iradia persoane la sau în apropierea unei surse de punct fix; producția de randament nuclear, cum ar fi un dispozitiv nuclear improvizat (IND); un atac de sabotaj asupra unei instalații nucleare cu intenția de a provoca o eliberare de material radioactiv; Un act deliberat de contaminare a alimentelor sau a aprovizionării cu apă cu material radioactiv. Serviciul de Protecție și Pază (SPP) a fost desemnat ca instituție coordonatoare a măsurilor de securitate pentru toate activitățile organizate de România în cadrul Președinției Consiliului Uniunii Europene. 

(w670)

(w670)

(w670)

(w670)

(w670)

Măsuri speciale pe durata vizitei Papei Francisc

În perioada 31 mai - 02 iunie  2019, Sanctitatea Sa Papa Francisc va face o vizită oficială în România fiind programate intalniri publice la Bucuresti, Iasi, Sumuleu și Blaj. Pentru toate locațiile unde va fi prezent Sanctitatea Sa, au fost pregătite și implementate măsuri similare ca și cele pentru Summitul de la Sibiu.

În acest moment se află în teren pentru implementarea măsurilor de securitate nucleară cu ocazia vizitei Suveranului Pontif 15 specialiști cu responsabilități de securitate nucleară și radioprotecție reprezentanți desemnati de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare, Institulul de Cercetari Nucleare Pitesti (ICN Pitesti), Institutul National de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei - Măgurele (IFIN HH). Alături de ofiteri cu responsabilitati desemnati de Inspectoratul General al Politiei Române (IGPR- SIAS), Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Ministerul Apărării Naționale. Toate aceste forțe sunt coordonate de către Serviciul de Protecție și Pază (SPP).

De menționat este că pentru pregătirea specialiștilor România, prin Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nuclereare, a primit sprijin din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și suport ligistic și tehnic de specialitate din partea Departamentului pentru Energie al Statelor Unite, Agenția Națională pentru Siguranță Nucleara (NNSA). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel