Papa Francisc, eroul religios îmbrățișat de cultura pop

Papa Francisc
Papa Francisc

Francisc, lider al bisericii catolice salutat ca o personalitate deschisă apropierii de comunitățile marginalizate sau, până acum, chiar respinse de reprezentanții administrației de la Vatican, a devenit încă de la numire un simbol în lumea muzicii, filmului și a revistelor pop.

Papa Francisc nu este liderul obișnuit al lumii catolice. Primul papă provenit din afara Europei după sute de ani, a devenit rapid unul dintre personajele obișnuite pentru cultura pop. De la grafitti-uri care îl înfățișează, până la legende legate de pasiunea sa pentru fotbal în Argentina, țara sa natală, și apariții în reviste ca Rolling Stone ori numirea sa drept personalitatea anului 2013 pentru revista Time, Francisc își dezvoltă aura unui personaj adoptat din plin de cultura pop.

Figura suveranului pontif a dominat și primele pagini ale unor publicații specializate în materiale de lifestyle ca Vanity Fair Italia sau The New Yorker dar și într-o publicație ca The Advocate, orientată spre promovarea drepturilor comunităților de lesbiene, gay, bisexuali și persoane transgender.

Platforma IMDB reține 39 de apariții ale papei Francisc în filme documentare dedicate personalității sale între 2013 și 2018. În același timp, Papa Ioan Paul al II-lea, cunoscut pentru simpatia de care s-a bucurat din partea culturii populare este prezentat în 32 de pelicule între 1979 și 2013. În 6 ani, Francisc a fost prezentat în mai multe filme decât Ioan Paul al II-lea în 35 de ani.


Nu mai departe decât în 2015, "Wake Up!", un album de rock progresiv, a fost lansat cu transpuneri muzicale ale discursurilor ținute de Papa Francisc.

Francisc era cunoscut pentru aparițiile sale neanunțate în mijlocul vizitatorilor de la Vatican

Încă din primii ani de după numirea sa, Francisc era cunoscut pentru aparițiile sale neanunțate în mijlocul vizitatorilor de la Vatican, mulți tineri publicând pe rețelele sociale selfie-uri cu suveranul potif. O imagine cu succesorul apostolic al Sfântului Petru, cum este considerat cel numit în fruntea bisericii catolice, purtând nas de clovn în mijlocul vizitatorilor.

La vizitele susținute de Francisc în Mexic și Peru, ca și în Panama, grupul rock Siervas, alcătuit din călugărițe din Chile, Japonia, Ecuador, China și Costa Rica au ținut să își facă auzită muzica în fața credincioșilor.

De alrfel încă de la anunțarea numirii sale, în Italia a început să circule "Papa Francesco a fumetti", o carte de benzi desenate care l-a prezentat pe suveranul pontif originar din Argentina, iar pe platformele dedicate conținutului video de pe internet au fost încărcate desene animate care spun aceeași poveste, scrie Mediafax.

Papa Francisc va face o vizită istorică în România între 31 mai şi 2 iunie. Călătoria apostolică a papei Francisc în România are loc la 20 de ani după cea efectuată de Sfântul Ioan Paul al II-lea, în 1999, şi se desfăşoară sub genericul "Să mergem împreună!".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel