Pantofi de alergare de înaltă tehnologie - restricții impuse la nivel mondial

Pe fondul confuziei că întrecerile atletice ar putea deveni ”distorsionate”, World Athletics a încercat să ofere o oarecare claritate, înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo, și să oprească ceea ce unii văd ca o „cursă a înarmării" în tehnologia de producere a pantofilor sport.

Deși acum vor fi efectuate mai multe cercetări și normele ar putea fi încă dezvoltate, se pare că organismul de conducere admite „îngrijorarea că integritatea sportului ar putea fi amenințată", notează BBC.

Prototipul "AlphaFly" pe care Eliud Kipchoge l-a folosit pentru a câștiga cu sub două ore, anul trecut, cursa de maraton, depășește noile restricții și este acum interzis pentru alergătorii de elită. Așa cum era de așteptat, gama Vaporfly care a revoluționat alergarea la distanță este ștersă, inclusiv „Vaporfly Next%" pe care Brigid Kosgei a purtat-o atunci când a batut recordul mondial al femeilor anul trecut.

Acest lucru va duce la temeri că noile restricții au fost concepute având în vedere dimensiunile specifice ale încălțămintei, vin prea puțin prea târziu și înseamnă că sportivii sponsorizați de alți producători sunt dezavantajați. Modificările pun, de asemenea, presiuni asupra companiilor rivale pentru a dezvolta rapid noi prototipuri de pantofi de sport.

Confrom noilornorme, au trei luni pentru a face acest lucru. După aceea, orice produs nou va trebui să fie disponibil pentru a fi cumpărat din magazine cu patru luni înainte de a fi admis în orice competiție de elită, excludând utilizarea lor la Jocurile Olimpice.

Restricții în scandalul pantofilor de alergare de înaltă tehnologie 

Totul a plecat de la pantofii prototip Nike ”Alphafly” purtați de Eliud Kipchoge când a devenit primul sportiv care a câștigat un maraton în mai puțin de două ore, în octombrie 2019, și care va fi interzis.

Președintele Mondial de Atletism, Lord Coe, a declarat: ”Nu este de datoria noastră să reglementăm întreaga piață de încălțăminte sport, dar este datoria noastră să păstrăm integritatea competiției de elită, asigurându-ne că pantofii purtați de sportivii de elită în competiție nu oferă ajutor sau avantaj nedrept”.

Orice nouă tehnologie de încălțăminte dezvoltată după 30 aprilie va trebui să fie disponibilă pe piața liberă timp de patru luni înainte ca un sportiv să o poată folosi în competiție. World Athletics a introdus, de asemenea, o interdicție imediată nedeterminată pentru orice pantofi care au talpa mai groasă decât 40 mm. De asemenea, instituția va cerceta orice încălțăminte care ”sare din standard”.

De asemenea, a fost introdusă o interdicție imediată nedeterminată pe orice pantof care conține mai mult de o "placă sau lamă rigidă încorporată". În cazul încălțămintei cu vârfuri, este permisă o placă sau lamă suplimentară în scopul atașării vârfurilor, dar talpa nu trebuie să fie mai groasă decât 30 mm.

"Cred că aceste noi reguli ating echilibrul corect, oferind certitudine sportivilor și producătorilor în timp ce se pregătesc pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, abordând în același timp preocupările care au fost ridicate cu privire la tehnologia încălțămintei”, a mai spus Lord Coe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel