EXCLUSIV  Coșea: VINA lui Cîțu în creșterea de neoprit a EURO. La ce valoare ajunge și cine profită: LOVITURI pe termen scurt!

Florin Cîțu FOTO AGERPRES
Florin Cîțu FOTO AGERPRES

Profesorul Mircea Coşea a analizat deprecierea accentuată a leului din ultima perioadă, explicând care sunt, în opinia sa, cauzele căderii monedei naţionale, dar şi ce se va întâmpla în perioada următoare.

- Cărui fapt se datorează devalorizarea din ultima perioadă a leului, în raport cu euro?

Mircea Coşea: După părerea mea, sunt trei cauze. Cea mai importantă e cauza structurală, datorată faptului că nu am putut controla balanţa comercială. Ca urmare a faptului că avem importuri foarte mari, în incapacitatea industriei româneşti, mai ales de produse agro-alimentare prelucrate de a acoperi creşterea consumului după majorarea salariilor şi a pensiilor, importăm mult. Acest import care este de vreo 70% din consumul populaţiei deocamdată sigur că duce la o cerere mare de valută. A doua cauză este un import sporit în acest an pentru Black friday şi pentru carnea de porc -  în perspectiva sărbătorilor de iarnă. Se fac stocuri pentru Crăciun şi Anul Nou, ori noi, cu carnea de porc stăm foarte prost mai ales după efectele pestei porcine.

Iar a treia cauză este o cauză emoţională care e dată de efectele situaţiei politice din România până la alegerile de duminică şi de anunţurile foarte panicarde pe care Ministerul de Finanţe le-a făcut fără grija de a avea un limbaj mai diplomatic. Probabil că încă sunt sub imperiul limbajului electoral şi asta sigur că aduce în piaţă o emoţie care duce la scăderea valorii leului. Dar cred că trebuie subliniat faptul că nu vom avea o scădere a acestui trend care va urca dar nu aşa cum cred unii. Nu vom avea o scădere până când nu vom reuşi să stăpânim deficitul balanţei comerciale şi, în general, deficitul contului curent, pentru că începem să avem împrumuturi destul de dese şi de mari. 

- Ne putem aştepta să se ajungă la pragul de 5 lei/euro?

Mircea Coşea: Nu fac aprecieri, pentru că nu am toate datele. Din punctul meu de vedere, pe perioada următoare încă ne putem aştepta la o creştere. Până la ce nivel, încă nu ştiu. 

- Mai poate reveni leul la cotaţiile din lunile anterioare?

Mircea Coşea: Foarte greu. Nu cred că va putea pentru că situaţia economică internă şi internaţională nu este favorabilă. Nu sunt luate măsuri de niciun fel - nici de vechiul, nici de actualul Guvern -  pentru diminuarea importurilor şi trebuie să ne aşteptăm şi la nişte efecte pe plan internaţional şi ca rezultat al recesiunii de pe anumite pieţe, şi ca urmare a războiului comercial care se desfăşoară. Deci nu e o epocă liniştită, apele nu sunt deloc liniştite. În aceste situaţii pot apărea şi speculaţii, lovituri pe termen scurt. Nu mă aştept la o revenire la cursul pe care l-am avut în mijlocul acestui an. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel